nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Az iskolában erre karót adnának

Hiába foglalkozik valaki fakivágással, ha a „tuja” j-jét nem tudja, karót kap.

nyest.hu | 2014. június 17.
|  

Az ember postaládájába sok érdekes dolog érkezik. Mindennapi helyesírás című sorozatunk elindítását például egy ingyenes reklámújságnak köszönhetjük, és azóta is kaptunk olvasóinktól hasonló jellegű kiadványokból származó találatokat. Az ingyenes lapok mellett azonban néha érkeznek egyedi ajánlatok is. Antalhoz például a következő kihagyhatatlan személyre szóló ajánlat érkezett:

Az iskolában erre karót adnának
Forrás: nyest.hu

A kis szórólap tartalmazza a legfontosabb információkat: szolgáltatást, a szolgáltatást nyújtó vállalkozás jellegét, és egyedileg kitölthető a helyszínen, hogy mennyi fát vágnak ki, milyen áron. A helyszíni terepszemle után még a szórólap pontosítására is volt lehetőség...

A javítás után azonban az amúgy sem teljesen konvencionális helyesírású szórólap még egyedibbé vált. Az 1. db a helyesírási szokásrendszer szerint [első darab]-ként olvasandó, a szám után tett pont ugyanis sorszámnevet jelöl. Az összetételekkel itt is meggyűlik a fogalmazó baja, de nem a szokványos módon. Sokkal elterjedtebb ugyanis az, hogy különírják azt, amit egybe kellene, mint a fordítottja. Itt mégis ez történik: a száraz fenyő sima jelzős szószerkezet, nem kell egybeírni. Ugyanez igaz a száraz tujá-ra is.

További érdekesség az összeg fölírása: ponttal, kötőjellel, majd utána a Ft rövidítéssel. És újabb értékes helyesírási hibákat sorsolunk ki azok között, akik találnak még legalább egy hibát a szórólapon!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. június 17. 14:46

*szakszerű gallyankénti ---> szakszerű, gallyankénti

2 Szalakóta 2014. június 17. 15:56

Azért a magyarban némileg szokatlan a több jegyű számok tagolása pontokkal. A hármas csoportokat nagyobb közökkel szokás tagolni, amit négy jegyű számoknál még nem teszünk ki.

Ha már külföldi mintára írta a pontszámot, akkor is biztos kiakadna, ha egy fa kivágásáért csak öt forintot akarnának neki adni.

3 El Vaquero 2014. június 17. 17:52

@Szalakóta: nem, mert kicsi (normál) szóközökkel tagoljuk a számokat. A többi stimmel.

 

@Sultanus Constantinus: „lebontást és a fa…” résznél az és elé kivételesen kell a vessző.

Információ
X