nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
 
„Ami finn, az jó”

Hiába hatott a Kalevala József Attilára, hiába énekeljük általánosban (valójában mit sem sejtve), hogy „erdő mélyén piros a szamóca”, hiába számít alapfelszerelésnek a szauna már a törököktől örökölt gőzfürdőinkben is – Uj Péter szerint ez semmi ahhoz képest, ahogyan a finnek hatottak a magyar kultúrára.

Régi dicsőségünk, mit elmostak a századok Szlávokat vetkőztető magyarok

Magyar–szláv kapcsolatok az etelközi időktől a királyok és fejedelmek koráig.

Elhunyt Gulya János

84 éves korában elhunyt Gulya János finnugrista. Főként a keleti hanti nyelvjárásokat kutatta, több kiadvány szerkesztésében is részt vett.

Írástudatlanság és többnejűség Hruscsov alatt

A keleti manysik még Hruscsov idején is szinte 19. századi viszonyok között éltek mindentől elzárt területükön. Aztán el is tűntek.

Jurta frei Nomádok vagy nyaralók?

Őstörténetünk kutatóit régóta megosztja egy kérdés: nomád állattenyésztők vagy földművelők voltak-e a honfoglaló magyarok? És nomadizáltak-e kicsiny Kárpát-medencénkben is? A választ sokan tudják. Sokan sokfélét. Röviden összefoglaljuk, ki mit mondott.

Finnugor régészeti kultúrák „A sápadt árja lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

A bronzkori Nyugat-Szibéria ura a Szintastai régészeti kultúra népessége volt. Északi határaikon élő ugor őseink csak lesték magas tudományukat.

Karácsonykor egyen hungarikumot!

A keresztény kultúrkör karácsonyi szokásainak fontos eleme az ünnepi menü, amely minden nemzetnél más. Vajon mi, magyarok eszünk-e karácsonyra hungarikumokat?

Elhunyt Jevdokija Rombangyejeva

2017. január harmadikán távozott az élők sorából az egyetlen, anyanyelvét kutató manysi nyelvész.

Mire jó egy szamojéd spicc? Múltbéli utazás finnugor és szamojéd kutyaszánokon

Kutyaszánon a sarkvidékekre szokás utazni, ezt Amundsentől és Pearytől tudjuk immár 100 éve. A finnugor ősök azánban már jóval korábban így közlekedtek.

nagy morva álom Megale Moravia = megale mánia?

Nagymorávia, vagyis Μεγάλη Μοραβία Bíborbanszületett Konstantín bizánci császár De Administrando Imperio című művében szerepel. Vajon mekkora volt ez a Nagymorávia? Esetleg nagyobb volt, mint Nagymagyarország?

Sumer vagyok, sumernek születtem Már a finnek is tudják

Zegernyei pakkot kapott s benne libacombot. Illetve szerette volna, de mégsem azt: egy sumer etimológiai szótár volt a csomagban. Több részletben próbáljuk megemészteni.

Sumer nyelvrokonság: bölcsesség vagy tákolmány?

Folytatjuk Simo Parpola sumer etimológiai szótárának elemzését. Tényleg közös eredetű lenne a sumer ĝizzal és a magyar bölcsesség, a sumer tukul és a magyar tákolmány?

Mitől finn a dingi?

Berecz Zsombor sikerei a finn dingire irányították az olimpiai játékokat követők figyelmét. De mitől finn a „dingi”? Még csak nem is hangzik finnesen!

Orosz nyomulás a Baltikumban

Oroszország tényleg háborút akar kirobbantani a Baltikumban? Avagy, amit ma látunk, az már maga a hibrid háború, az új stílusú, mindennél ravaszabb és mocskosabb?

Elenyésző emlékeink Magyar féreg a finnugor fában

A Göcseji Falumúzeum területén található Finnugor Néprajzi Park jelenleg nem látogatható. A finnugor házakat elemészti a turáni átok apró rovarok és gombák formájában.

Elhunyt Dobó Attila

2016. július 19-én váratlanul elhunyt Dobó Attila nyelvész. 61 éves volt.

Magna Hungaria über alles

Magyar őstörténeti konferenciát rendeztek a budai várban. Beszámolunk az előadásokról.

Viena calling Új orosz-karjalai szótár

Elnevezhetnek-e egy területet egy olyan folyóról, mely nem is ott, hanem több száz kilométerrel távolabb folyik? Tenger dolog van a világon, melyet el sem tudnánk képzelni, mégis lehetséges...

A magyar nemzet-karakterológia
és az ősök szelleme

Milyenek vagyunk mi, magyarok? Vannak sajátos magyar jellemvonásaink, van sajátos magyar alkatunk? Zegernyei a tükörbe nézett, és azt látta, hogy a magyarok szépek és okosak.

Honfoglalók fegyverben

Tudós hadfiak megénekelték honfoglaló eleink fegyvereit s vitézségét. Mindannyiunk örök dicsőségére könyv is lett belőle. Címe: Honfoglalók fegyverben.

Trinidad és Turku Köszönjük, Agricola!

Sokkal könnyebb valakinek hálásnak lenni, ha eleve jól cseng a neve. A finnek pedig, úgy tűnik, szívesen hálálkodnak, még azért is, amiért nem tartoznak hálával.

Nincs ki a ...

Bolond, zakkant, dilis, őrült, hiányzik egy kereke. A magyar nyelv sem szűkölködik a szinonimákban, ha a normálistól eltérő emberek megnevezéséről van szó, de a finnek aztán tényleg túltolták a biciklit.

A komplex, a bigott
és a leszűkült
Igazságot
Domokos Péternek!

Ne csak a szavakat idézzük pontosan, hanem a leírtak értelmét is!

Reformkori magyar történészek működnek… Hunok és finnugorok reformkori eleink tankönyveiben

Vigyázat, egyes tankönyvek nyomokban „finnusi tör’sök”-et tartalmazhatnak!

Elhunyt Nyikolaj Abramov

A vepsze irodalom és általában véve a vepsze kultúra egyik legjelentősebb alakja volt.

Így halt ki a kígyók nyelve

Az utolsó észt mohikán története egyszerre fantasy és annak paródiája – miközben végül egyik sem. A műfaj csak ürügy arra, hogy komoly, minket is közelről érintő kérdéseket feszegessünk.

Fészek –
az első nem első!

Újabb udmurt filmet mutatunk be: ezúttal magyar felirattal is megtekinthetjük a lengyel közreműködéssel készült, de minden elemében udmurt filmet. Azért találunk észt és magyar kapcsolatot is.

Nyalánkságok Az év finn szavai

Szeretné tudni, milyen az a pucérsüti? Eláruljuk, de ha cikkünket mobilon olvassa, vigyázzon, nehogy technonyaka legyen! És lájkolja a cikket, hogy kömejelnség válhasson belőle!

Munkácsi, a szuperhős Elhunyt Foma Kuzmics Jermakov

Még az életét is egy magyar tudósnak köszönheti az udmurt kutató – még ha közvetve is

Finn rémálmok

Mi lehet ijesztőbb egy finn számára, mint ha egy ismeretlen a szemébe néz? Na jó, ez csak egy vicc. De azért nem alaptalan.

Még több cikk a nyestről...
Információ
X