nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Robbanás-veszély!

A kéttagú összetételek tipikus helyesírási hibája a különírás. De azért akad példa a kötőjeles írásmódra is. Enikő egy ilyen feliratot küldött nekünk.

nyest.hu | 2014. április 4.
|  

Újabb helyesírási gyöngyszemet kaptunk; ezúttal Enikőtől. Az alábbi képen látható táblát biztos sokan ismerik, kazánházakon és hasonló tűzveszélyes anyagokat tartalmazó épületek közelében lehet látni. Fontos figyelmeztetést fogalmaz meg – szórakoztató helyesírási érdekességgel megspékelve.

Robbanás-veszély!
Forrás: nyest.hu

A robbanás-veszély kötőjeles írása már csak azért is érdekes, mert ezt aztán tényleg semmi nem indokolja! Kéttagú összetételek esetében ugyanis – bármilyen hosszú is legyen a szó – mindig az egybeírást kell választani. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a fölirat második mondata is megérne egy misét – de nem helyesírási, hanem mondattani szempontból. Nyílt láng használata és a dohányzás tilos! Ilyen szórenddel jellemzően csak az ehhez hasonló feliratokban találkozunk. Ha valakit szóban figyelmeztetünk, valószínűleg nem ezt a szórendet választjuk. Ebben az esetben nem működik a „hét szótagos szabály”, mivel az csak a kettőnél több tagú összetett szavakra vonatkozik. A tipikus hiba a kéttagú összetételeknél az szokott lenni, hogy különírják őket – erre láttunk már példát a motor tároló esetében. Kötőjellel írni viszont sokkal vidámabb, viszont ugyanúgy helytelen, már ami az akadémiai helyesírási szabályzatot illeti.

Mindennapi helyesírás című sorozatunknak az a célja, hogy bemutassuk, hogy milyen mennyiségben vesznek körül minket az akadémiai helyesírástól eltérő írásmódú feliratok, szövegek. Olvasóinkat arra biztatjuk, gyűjtsenek nekünk ilyeneket.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X