nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Start nyelvstratégia!

Mi az, hogy Stop Soros? Mi az, hogy stop?

Kálmán László | 2018. január 19.
|  

Immár hivatalos, hogy a magyar kormány készülő törvénycsomagját Stop Soros-nak fogják hívni (ha a törvény szövegében nem is, de a kormánypropagandában mindenképpen, sőt a fent idézett eredeti kormánydokumentumban is).

Bár újságíró barátainknak még nem sikerült elérniük a kormány Nyelvstratégiai Intézetének felelős munkatársait, így nem tudtuk megkérdezni őket, hogy mit szólnak ehhez az elnevezéshez, kénytelenek vagyunk feltételezni, hogy megkérdezték őket, és nekik tetszett is. Hiszen mire is lenne jó egy ilyen intézet, ha nem arra, hogy hasonló nyelvhasználati, névadási kérdésekben útbaigazítást adjanak? Hát nem az a lényege a kormány nyelvstratégiájának, hogy irányt adjon a hivatalos nyelvhasználat és a köznyelv hosszú távú alakulásának?

Soros stoppolása – egy értelmezési lehetőség
Soros stoppolása – egy értelmezési lehetőség

stop szó természetesen már meggyökeresedett a magyar nyelvben: ez szerepel a kötelező megállást előíró KRESZ-táblán, benne van a már teljesen bevett non-stop szóban, és így tovább. Az előbbi használat elsősorban az angol stop '(meg)áll' tárgyatlan ige felszólító módú értelmének felel meg: 'állj (meg)!', de a non-stop és még néhány félig-meddig idegennek hangzó használat (pl. a Stop Shop üzletek) hatására az angol stop 'megálló' főnév használata is félig-meddig ismertnek tekinthető.

Az angol stop igének, sok más angol igéhez hasonlóan, van tárgyatlan és tárgyas használata is (bár a magyar beszélő számára furcsa, hogy ez teljesen változatlan formában, morfológiai eszközök, képzők nélkül lehetséges), pl. break 'összetörik' és 'összetör valamit', sell 'kelendő, el lehet adni' és 'elad, árusít', és így tovább. A most bedobott új kifejezésben, a Stop Soros-ban az angol stop igének a tárgyas használatát figyelhetjük meg: '(meg)állít'. Azon belül itt is felszólító módú alakról van szó: 'Állítsd meg (állítsátok meg) Sorost!'

Levonhatjuk tehát a következtetést (és ezt várhatóan egyszer majd a nyelvstratégák is megerősítik), hogy a kormány nyelvstratégiájának szerves része az angol szavak egyre nagyobb számának és egyre többféle használatának terjesztése legalább a saját hatáskörében (a hivatalos kommunikációban). Sőt, mivel a Stop Soros kifejezésben a Soros szó nincs is magyar módra tárgyesetbe téve, hanem csak az ige után tették, ahogy az angolban a tárgyat illik, tovább is mehetünk. Lehet, hogy a kormány nyelvstratégiája abban áll, hogy a magyar mondatokat kezdjük angol mondatokkal felváltani?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
79 Kormos 2018. február 20. 11:03

@El Vaquero: a Links (nem Lynx) böngésző tudja és grafikus módja is van. Amúgy szerintem a Dillo is tudja. Szóval tényleg a POST-kérés a legnagyobb baj, legalábbis itt, mert kézzel kell megírnom. Most is :D

78 El Vaquero 2018. február 20. 04:45

@Kormos: biztos, hogy DOS? Mert nem tudok olyan DOS-os browserről, amelyik tud https-t kezelni, szóval elvileg pont a POST kérésnek kéne a legkisebb bajnak lenni. Nyomj be egy Live Linuxot, böngéssz azzal.

77 Kormos 2018. február 19. 17:43

@El Vaquero: Nem a topikot néztem el, csak elírtam a scriptet. DOS-ról vagyok és ez weblap úgy van megírva, hogy egyik böngészőm sem tud automatikusan válaszoln i egy kommentre, így meg kell írnom a POST kérést. Itt az emberi tényező elcseszte :D Amit írsz, azzal egyetértek, én csak a puszta genetikai részhez szóltam hozzá. Illetve akartam.

76 El Vaquero 2018. február 19. 15:36

@Kormos: elnézted a topikot, a szkíta konteós, génalapú nyelvrokonságos cikkhez akartál hozzászólni. Nem mintha újra akarnám kezdeni az ott századszorra is lefolytatott klasszikus vitát, de a nyelvhez nem sok köze van a genetikának. Arra adhat némi iránymutatást, hogy régen milyen népek éltek egymás mellett és ennek folytán érintkezhettek nyelvek, de a modern társadalmakban akkora a keveredés, mobilitás, hogy mára semmi jelentősége nincs. A nyelvet bárki elsajátíthatja anyanyelvi szinten, aki megfelelő életkortól kezdve az aktuális nyelv természetes közegében nő fel, függetlenül a genetikai állományától, meg mióta a sajtó, szórakoztatóipar is globális, bármilyen nyelvek vehetnek át egymásból szavakat, nyelvi megoldásokat.

75 Kormos 2018. február 18. 10:02

@aphelion: "Arról nem is szólva, hogy az apai genetikai markerek úgy adódnak tovább a fiú utódoknak, mint a családnév." Az apai genetikai markerek is csak úgy adódnak tovább, mint az anyaiaik. Amire te gondolsz, az az Y-kromoszóma.

74 Kormos 2018. február 16. 18:33

@menasagh: "gazából amíg valaki tudja, hogy honnan származott az illető addig ő az marad aminek született...Idővel elfelejtik...." Szerintem nem kell elfelejteni Laár András is emlékszik, honnan származott, mi is tudjuk, mégis magyar. A magyar nép már a létrejöttekor szem szólt a származásról szerintem. Máskülönben hogy a bánatba' működtek volna együtt ilyen szinten türkök, irániak, finnugorok, és igazából a bánat tudja még, hogy kicsodák. A sztyeppén ez normális.

73 Kormos 2018. február 15. 18:37

Hú, de menő vagyok. Már bocs az offért, de tényleg elismerésem magamnak.

72 Kormos 2018. február 15. 18:36

@aphelion: Hátha így már jó lesz. Ha igen, az azt jelenti, hogy ellenszkripteltem a szkriptet és király vagyok XD

71 Kormos 2018. február 15. 18:13

@70 aphelion 2018. február 15. 12:21

Te meg tudsz jelölni, úgyhogy igen, de majd mindjárt kitalálok valamit :D

70 aphelion 2018. február 15. 12:21

@Kormos: Én lyukkártyáról nyomom, az teljesen jól műxik 🤣

69 Kormos 2018. február 14. 21:50

@68 El Vaquero 2018. február 14. 16:53

Így világos. Igen a sztrók szakzsargonszerűen hangzik, a gutaütés meg csak olyan utcaiul, ez rendben van szerintem is, ha ilyesmire gondolsz. Az ember amúgy gyakran érzi kifejezőbbnek az utcai nyelvet a szakzsargonnál, ez benne lehet a kolléga véleményében.

Amúgy nem tudom, hogy van szkriptelve az oldal, de siralmas, hogy BlackBerryről nem tudok bejelentkezni, DOS-ról meg a scripten keresztül nem tudok válaszolni. Régen Nokia 2700 classicról írtam ide, az működött úgy-ahogy. Besírok XD

68 El Vaquero 2018. február 14. 16:53

@Kormos: nem mondtam, hogy hibát kell benne keresni, vagy nem lenne használatos elnevezés. Arra reagáltam, miszerint a kolléga kifejezőbbnek tekinti a gutaütést a sztróknál. Nem, nem kifejezőbb semmivel, sőt, ha nagyon erőltetjük, akár még logikusabb is lehet. Vannak állandósult kifejezések, amikor a sztrók nem használható, pl. mikor valaki úgy kezdi a történetét, hogy „Képzeld el, mi történt tegnap, majdnem gutaütést/agyvérzést kaptam, mikor megláttam, hogy …”. Ugyanez sztrókkal használva nagyon magyartalan lenne.

67 Untermensch4 2018. február 14. 11:17

@menasagh: Gépkocsi, kocsi, autó, automobil. Különböző stílusérték. Szűkebb szókincs esetén mindezek helyett egy szó elég lenne. Elég lenne?

Nút, vájat, horony, ereszték. Nem teljesen ugyanaz és így könnyebben ki lehet fejezni apróbb különbségeket.

66 menasagh 2018. február 14. 10:28

@Galván Tivadar: ...vagy ereszték...

65 Galván Tivadar 2018. február 14. 09:39

@Untermensch4: Sőt horony.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X