nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tévézz okosan!

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint fontos cél, hogy a gyermekek is egyre tudatosabban használják a médiát, ezért támogatni kell őket abban, hogy megtalálják a nekik értékes programokat, műsorokat.

MTI | 2012. július 13.
|  

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség kezdeményezésére és az NMHH szakmai támogatásával létrejött, a gyermekeknek értékes és érdekes műsorokat ajánló Tévézz okosan! program csütörtöki budapesti bemutatóján Szalai Annamária azt mondta, a kezdeményezéssel a legfogékonyabb korosztálynak igyekeznek útjelzőt adni abban a digitális útvesztőben, amely körülveszi őket.

Az NMHH elnöke kifejtette, a hatóság minden olyan kezdeményezést ösztönöz, ami a fiatal korosztály médiatudatosságát fejleszti. „Azért támogatjuk ezt a programot, mert azt szeretnénk, ha minél többen lennének azok, akik mielőtt bekapcsolják a tévékészüléket, felteszik magunknak azt az egyszerű kérdést: mit nézzek ma a tévében?” – mondta a hatóság elnöke.

A Tévézz okosan! program „színvonalas, de nem végtelen” kínálatot nyújt a fiatal korosztálynak megfelelő műsorokból, és „biztosan jól járunk, bármit választunk belőle” – tette hozzá, hangsúlyozva, az NMHH minden szakmai tapasztalatát megosztja a kezdeményezés munkatársaival.

Az NMHH fontosnak tartja – mondta Szalai Annamária –, hogy az ifjúságnak „kézzelfogható programokat” indítsanak a médiatudatosság növelésére, ezért a jövő évben „teljes fordulatszámon” oktatóközpontot is működtetnek majd a gyermekeknek. Mint emlékeztetett, a televízió csatornáknak ajánlást is kidolgoztak azokról a műszaki megoldásokról, amelyek segítségével hatékonyabban lehet védeni a fiatalkorúakat bizonyos tartalmaktól.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke kiemelte: a gyermekek átlagosan napi 200 percet ülnek a televízió előtt, azt kell elérni, hogy hasznosan és jól töltsék el ezt az időt. A kábeltelevíziózás révén ma már akár 120 csatorna is fogható, ezért nehéz megoldani, hogy mindig a megfelelő műsorokat találják meg a gyermekek – mondta, hozzáfűzve: az sem jó megoldás, ha teljesen eltiltják őket a televíziótól.

A Tévézz okosan! program honlapján szakértők segítségével kiválogatják azokat a műsorokat, amelyek alkalmasak a gyermekek fejlődésének segítésére, ismereteik bővítésére és szórakoztatóak is – fejtette ki. Elmondta: az oldalon ismertetik a megfelelő programokat és tanácsokat adnak a tudatos televíziózáshoz. A honlapon az internetezésről is találhatók információk, és a szülőknek is igyekeznek hasznos tanácsokat adni. A programhoz további csatlakozók jelentkezését várják – jegyezte meg.

Rendes Kriszta gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus elmondta, a televíziózás abból a szempontból hasznos lehet, hogy bővítheti, kiegészítheti azokat az ismereteket, amelyeket a gyermekek az iskolában elsajátítanak, kielégítheti „csillapíthatatlan tudásszomjukat”.

A jól tanuló gyermekek általában tudatosabban és felelősebben nézik a televíziót – mutatott rá. Hangsúlyozta: érvényre kell juttatni a televíziózás kedvező hatásait, mert okosan alkalmazva kifejezetten hasznos tevékenység lehet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X