nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
90 éves a BBC

A BBC összes rádióállomása ugyanazzal a háromperces műsorral emlékezett meg szerda este a brit médiatársaság első rádióadásának 90. évfordulójáról.

MTI | 2012. november 15.
|  

A BBC rádióadásainak 90 éves történetében most fordult elő első ízben, hogy a társaság összes csatornáján ugyanaz a program volt hallható. A British Broadcasting Company – amelynek neve öt évvel később a ma is használatos British Broadcasting Corporationre változott – 1922. november 14-én este sugározta első rádióadását egy másfél kilowattos középhullámú adóberendezés segítségével. A berendezés jelenleg a londoni Tudománytörténeti Múzeumban látható; innen sugározták a szerda esti rövid emlékműsort is.

A 90 évvel ezelőtti első adást 30 ezer brit háztartásban hallhatták, ennyi rádióengedély volt ugyanis akkoriban a lakosság birtokában. Az 55 regionális és külföldre sugárzó jelenlegi BBC-csatorna szerda esti ünnepi adása becslések szerint 80 millió hallgatóhoz jutott el világszerte.

A program, amelyet Damon Albarn, a Blur együttes frontembere komponált, a brit parlament toronyórája, a Big Ben világhírű harangjátékával kezdődött – csakúgy, mint a mai napig a BBC rádió mindegyik fő hírműsora –, majd egyveleg következett a BBC első bejelentkezéséből, régi rádióadásokból, természeti hangokból, gyermekek által megfogalmazott üzenetekből, egy rövid részlet a kor legnépszerűbb zeneszámából, a Three O'Clock in the Morning című keringőből, és többször felhangzott a BBC rádió egész órai híradásai előtt hallható hat sípszó. Damon Albarn e hat sípszó köré rövid zongoradarabot is komponált; ez zárta az emlékműsort.

Az évfordulós megemlékezésre meglehetősen komor időszakban került sor, a BBC ugyanis éppen története egyik legsúlyosabb erkölcsi válságával küszködik. Nemrégiben kiderült, hogy a BBC televízió valaha legnépszerűbb műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile – aki az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig vezette a BBC különböző könnyűzenei és gyermekműsorait – csaknem negyven éven keresztül súlyos szexuális bűncselekmények végeláthatatlan sorát követte el 12-13 éves lányok és fiúk sérelmére, nem egyszer a BBC helyiségeiben. A botrányt súlyosbítja, hogy a BBC a jelek szerint megpróbálta eltussolni az ügyet, amelyet végül néhány hete az egyik rivális kereskedelmi televízió szellőztetett meg.

Ez a botrány még el sem ült, amikor a BBC televízió legnézettebb esti hírmagazinja, a Newsnight egy ellenőrizetlen – és mint kiderült, teljesen alaptalan – információ közreadásával pedofil bűncselekmények gyanújába keverte a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik veterán politikusát. Ennek az ügynek a kipattanása nyomán a hétvégén lemondott a BBC vezérigazgatója, az alig két hónappal korábban kinevezett George Entwistle.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X