nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Románia a románoké?
Visszatáncolt a médiahatóság

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem foganatosított intézkedést a romániai Országos Audiovizuális Tanács a Realitatea hírtelevízió „Románia a románoké” elnevezésű médiakampánya ügyében.

MTI | 2012. február 17.
|  

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) csütörtöki üléséről kiadott közlemény nem említ az elfogadott határozatok sorában a Realitatea hírtelevízióval kapcsolatos döntést.

A hírtelevízió Románia a románoké elnevezésű kampánya ellen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nyújtott be panaszt a testülethez. Az EMNT diszkriminatívnak és kisebbségellenesnek találta a kampány óránként bejátszott klipjét.

Rasvan Popescu, a CNA elnöke a Krónika című napilapnak elmondta, a médiahatóság úgy ítélte meg, hogy a kampány szövegében a románokat állampolgársági, nem pedig nemzetiségi alapon különítik el más csoportoktól. Popescu azt is hozzátette, hogy a Realitatea televízió már korábban beszüntette a kifogásolt klipek sugárzását, így a panasz okafogyottá vált.

Az EMNT csütörtökön még azt közölte, hogy a testület az inkriminált klipek sugárzásának beszüntetésére intette a Realitatea hírtelevíziót, és felhívta a kereskedelmi adó szerkesztőinek figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak az olyan tartalmak sugárzásától, amelyek sértik valamely nemzeti kisebbség érdekeit, imázsát.

Boros Zoltán, az EMNT alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a CNA tájékoztatási osztálya szóban tájékoztatta a testület döntéséről, és e szóbeli tájékoztatás alapján szövegezték meg az EMNT közleményét. Boros sajnálatosnak tartotta, hogy a szóbeli tájékoztatás után a tanácsvisszatáncolt, és megváltoztatta álláspontját.

A legnézettebb romániai hírtelevízió kampánya arra szólította fel a nézőket, hogy adják vissza Romániát a románoknak, és töltsék fel véleménynyilvánító videoüzeneteiket a televízió honlapjára.

A román médiahatóságnak jelenleg nincsen magyar nemzetiségű tagja. Az RMDSZ által delegált Szász Attila a napokban mondott le személyes okokból a testületi tagságáról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X