nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
56%-nyi akadálymentes műsor

A műsorfolyam 56 százalékát látták el felirattal vagy jeltolmáccsal a közszolgálati tévék és a két nagy kereskedelmi csatorna az első negyedévben, ami a tavalyi, hasonló időszakban mért 45 százalékhoz képest jelentős előrelépés – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén tárgyalt tanulmányból.

MTI | 2013. július 8.
|  

A hatóság Szóvivői Irodája szombaton arról tájékoztatta az MTI-t: a hallási fogyatékkal élők akadálymentes televíziózási gyakorlatát szemléző jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy gyakori a pontatlan, hiányos, a látottakhoz képest akár percekkel elcsúszó feliratozás. A leghosszabb időtartamban az M2 és a Duna tévécsatorna vetített segédletes műsorokat, napi átlagban 15 órán, illetve 14 és fél órán keresztül.

A jelentés szerint színesedett a segédletes tévéműsorok műfaji kínálata: több kulturális, szórakoztató, vallási és gyermekműsor szerepelt a palettán, amelyből a leggazdagabb választékot az M1 ajánlotta. Ugyanakkor a feliratozás minőségének javítása terén még igen sok feladat vár a csatornákra – közölte a hatóság. Ezek közé sorolták a több perccel elcsúszó felirattól kezdve a nem szöveghű tartalmakon át a teljes műsorrészek felirathiányát is. A jelentés megállapította: a médiaszolgáltatók teljesítménye nem egyenletes, a jobb minőségű feliratozást produkáló időszakokat gyakran visszaesés követi.

Az NMHH a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével együttműködve ellenőrzi a szabályok betartását, ennek keretében hét hallássérült munkatárs rendszeresen ellenőrzi a felirat vagy jeltolmácsolás meglétét vagy hiányát, illetve pontosságát. Az elemzés ezúttal 2013 első negyedévéből 72 műsornap 1617 műsoróráját vizsgálta az M1, az M2, a Duna, a Duna World, az RTL Klub és a TV2 csatornákon.

A törvény szerint a közszolgálati és a nagy kereskedelmi tévécsatornáknak a 6 és 24 óra között sugárzott programidőből idén naponta legalább nyolc órán át kell a műsorokat segédlettel ellátni, jövőre ez az időtartam tíz órára nő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X