nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Great Language Game
Nyelveken szóló játék

Túl sok szabadideje van? Úgy gondolja, sok nyelvet felismer? Vagy éppen túl keveset ismer fel? – Játsszon a nagy nyelvfelismerő játékkal!

nyest.hu | 2013. szeptember 10.
|  

A Great Language Game (Nagy Nyelvi Játék) oldalán nyelveket kell hangzásuk alapján fölismernünk, ezért pontokat gyűjtögetünk, de nagy kár, hogy csak három életünk van... A játék ugyanis egyáltalán nem egyszerű: a nyelvek között van a tagalog, a sona, a szingaléz vagy a hausza és még sok más, amelynek a hangzása valószínűleg kevéssé ismerős számunkra. Persze vannak a nyelvek között könnyebbek is, mint a német vagy francia, de már a környezetünkben beszélt szláv nyelveket nem mindig olyan könnyű megkülönböztetni egymástól.

Egy-egy helyes találatért 50 pontot kapunk, ha azonban tévedünk, akkor elveszítünk egyet az életeink közül. A játék elején csak két lehetőség közül kell választanunk, később azonban egyre nő a választható nyelvek száma, tehát a feladat bizonyos szempontból nehezedik. A játékosok cikkünk megírásának időpontjáig  közel 405000 játékot játszottak; együttes találati arányuk alig több mint 61 százalék. A legmagasabb elért pontszám – a számunkra eddig megközelíthetetlen – 6850. A legkönnyebben felismerhető nyelvnek az eddigi játékok alapján a francia, a legnehezebbnek a sona bizonyult. Előbbit a játékosok 96,4 százaléka, míg utóbbit csak a 42,3 százaléka ismerte fel helyesen.

A játékot Lars Yencken jegyzi. Adatbázisában egyelőre a világ körülbelül hatezer nyelvéből nyolcvan szerepel, de a hangminták napról napra nő – hiszen bárki küldhet neki olyan nyelvből mintát, amely még hiányzik az adatbázisból. Ez valószínűleg már most elég nagy ahhoz, hogy még egy poliglottot is elszórakoztasson egy időre. A hangminták két nagyobb forrásból származnak: az ausztráliai bevándorlóknak készített SBS portálról, illetve a Voice of America honlapról.

Egyszerű felület, nagyszerű játék
Egyszerű felület, nagyszerű játék
(Forrás: greatlanguagegame.com)

A játék nemcsak kikapcsolódásnak és szórakozásnak remek, de tanulhatunk is belőle. Egyrészt a meghallgatott minták ismétlődnek: amit elsőre nem találtunk el, másodjára már felismerhetjük, hiszen a szoftver minden rontásnál kiírja a helyes választ. Másrészt a játék végén arról a három nyelvről, amelyeket nem ismertünk fel, alapvető információkat kapunk az oldalon, és még további linkeket a további tájékozódáshoz.

A nyest figyelmes olvasói jó eséllyel indulhatnak a játékon, hiszen a nyelvek hangzásával kapcsolatos információk – például az, hogy egy nyelvről tudjuk, hogy tonális vagy hogy csettintő hangokat tartalmaz stb. – sokat segíthetnek a hangminták felismerésében. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy próbálja ki most!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Sultanus Constantinus 2013. szeptember 10. 19:15

@Antiszociális Nyelvészkedő: A jiddisen viszont nagyon meglepődtem: egyáltalán nem hasonlít semmilyen germán nyelvre, nemhogy a németre, legalábbis a felvételen, amit betett a játék. Ehhez képest pl. a spanyol és a ladino között mindössze egy-két hang ejtésében van különbség.

3 Sultanus Constantinus 2013. szeptember 10. 19:12

Ez tök jó! Így elsőre 1100-at lőttem.

A három hibám a "South Efate", a jiddis és a skót volt, bár az utóbbit kétszer dobta fel és először eltaláltam. Az örményt meg egymás után tette be kétszer. :D

2 Molnár Cecília 2013. szeptember 10. 11:54

@seta92: Persze, javítottuk, köszönjük.

1 seta92 2013. szeptember 10. 10:49

"a világ körülbelül 6 millió nyelvéből"----- ?????

HatEZER lesz ez a millió.

Információ
X