nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Héttel több nyelvet beszél, mint ahány éves

Újabb nyelvzsenit bemutató videó került fel a legnagyobb videómegosztó portálra. Timothy Doner mindössze tizenhat éves, és már huszonhárom nyelven beszél. Hogy hogy csinálja? – A nyelvtanulás számára időtöltéssé vált.

nyest.hu | 2013. április 26.
|  

Már többször beszámoltunk olyan különleges képességű emberekről, akik rengetegféle nyelven tudnak beszélni. Bemutattuk például Alexander Arguellest, aki foglalkozásából adódóan majdnem ötven nyelvet megtanult, és továbbra is folytatja az idegen nyelvek tanulását. Írtunk Alex Rawlingsról is, aki mindössze húsz éves, és azzal, hogy tizenegy nyelvet beszél, Nagy-Britanniában megkapta a legtöbb nyelvet beszélő fiatalnak járó elismerést. A magyar poliglottok közül pedig bemutattuk Lomb Katót, aki legalább tizezenhat nyelvet tudott. Most újabb poliglott zsenit ismerhetünk meg Timothy Doner személyében, aki mindössze tizenhat éves, de már huszonhárom nyelven beszél – így a fent említettek közül mindenképpen rekordernek számít.

Többek közt Kosztolányitól, meg olvasóink kommentjeiből is tudjuk, hogy a közvélemény általában nagy szkepszissel közelít az ilyen rekorderedményekhez. Sokan csalást vagy a nyelvtudás fogalmának nem helyénvaló kitágítását vélik látni kiemelkedő teljesítmények helyett. A hírek azonban mind több olyan poliglottról számolnak be, akik néhány nyelv megtanulása után rohamosan, egyre könnyebben és egyre gyorsabban tanulnak nyelveket. Legtöbbjük valóban arról számol be, hogy bizonyos mennyiségű nyelvben szerzett tapasztalat után egyre könnyebbé és könnyebbé válik a nyelvtanulás.

Timothy Doner egy igen extrém példája a poliglottizmusnak. A New York-i fiú tizenhat éves koráig eddig összesen huszonhárom nagyon különböző nyelvvel ismerkedett meg – a hébertől az arabon, a szuahélin, a kínain és az ógörögön át a Xhoszáig. A legtöbben persze arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan lehetséges ez? Hogyan csinálta, mi volt a módszere? Többek között erről is beszél az alábbi videóban.

A videó elején hindiül mutatkozik be, majd héberre vált, és elmondja, hogy ez volt az első nyelv, amit az anyanyelve, az angol után először megtanult. Ezután nagyon hamar elkezdett az algonkin nyelvcsaládba tartozó ojibwe nyelven tanulni, és utána csak úgy jöttek sorba a nagyobb európai nyelvek (az ógörög, a latin, a francia), az arab, a fárszi, a pastu, a japán, a mandarin stb. A nyelvtanulás számára időtöltéssé vált. Míg más tinédzserek szórakozni járnak a haverjaikkal, Tim a nyelvkönyveket és a szótárakat bújja.

Héttel több nyelvet beszél, mint ahány éves
Forrás: Wikimedia Commons / த*உழவன்

 

Logikus kérdés, hogy hogy tud ennyiféle nyelven gyakorlatot szerezni. Tim New York utcáin és vendéglőiben mindenféle nyelvvel találkozik, szóba elegyedik a turistákkal, és így gyakorolja az általa megtanult nyelveket. De a videón például azt is láthatjuk az interneten keresztül beszélget valakivel franciául. Biztathatnánk olvasóinkat azzal, hogy bárki utána tudja csinálni, ha akarja, de ez valószínűleg nem lenne igaz. Minden esetre érdemes kipróbálni a módszerét: szórakozás helyett szótárazzunk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Zerge 2013. április 29. 16:41

Nem bántásiból, de egy amerikainak tényleg nem sok kell ahhoz, hogy nyelvtudásról beszéljen. Ez akkor lenne hír, ha kiderülne, mennyre beszél jól, és hogy csinálja.

Információ
X