nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
9 tipp spanyoltanuláshoz

Spanyolul körülbelül 400 millióan beszélnek világszerte. Így nem rossz ötlet spanyolul tanulni. A lehetőségek tárháza végtelen: ajánlunk olvasnivalót focirajongóknak és a divat iránt érdeklődőknek egyaránt.

nyest.hu | 2015. július 2.
|  

A nyelvtanuláshoz ma már nem kell nyelvtanár és nyelvtanfolyam sem, csak idő és akarat. Az internet segítségével a nyelvtanuló végtelen mennyiségű nyelvi anyaghoz juthat, ha csak nem egy nagyon kis nyelvet szeretne tanulni. Nemrégiben a japán kapcsán adtunk tippeket olvasóinknak, miként lehet az interneten fellelhető forrásokat jól hasznosítani a nyelvtanulásban. Most pedig a FluentU cikke alapján spanyol nyelvű hírforrásokkal ismerkedhetünk meg.

Miért jó a híreket használni nyelvi anyagnak? Egyrészt azért, mert a hírek a legtöbb embert érdeklik, így könnyű összekapcsolni a kellemeset a hasznossal. Hallgassuk vagy olvassuk a minket érdeklő híreket mostantól spanyolul! Másrészt a hírekben található szókincset jól hasznosíthatjuk beszélgetéseink során. Harmadrészt a hírek általában mind hallgatható, mind nézhető, mind olvasható formában megtalálhatók az interneten. Így az ismétlésre is jó alkalmunk van, nem kell pontosan ugyanazt a szöveget sokszor elolvasnunk. Fejlődhet az olvasási készségünk mellett a hallás utáni szövegértésünk és a szókincsünk is. Ha pedig vesszük a fárad(t)ságot, és röviden össze is foglaljuk írásban vagy szóban a hallott híreket, írás- vagy beszédkészségünk is javul. Most pedig lássuk, hol érdemes spanyol nyelvű hírek után kutakodni!

Tanuljunk spanyolul!
Tanuljunk spanyolul!
(Forrás: Wikimedia Commons / Gilad Rom / CC BY-SA 3.0)

1. Google Noticias

A FluentU cikkében az első forrás a Google spanyol nyelvű hírei voltak. Ám időközben egy új spanyol törvény miatt a spanyol híroldalak híreit vagy híreinek részleteit csak pénzért lehet újra közölni. Így a Google News, mely ingyenesen biztosít lehetőséget az újságoknak híreik megosztására, kénytelen volt bezárni Google Noticias en España (Google Hírek Spanyolországban) nevű oldalát. Így a spanyolországi hírekről ezen a portálon le kell mondanunk. De más országok spanyol nyelvű híreit olvashatjuk a Google jóvoltából: az Egyesült Államok vagy Mexikó és Peru például nem tiltotta le a híroldalt.

2. El País

A legnagyobb madridi lap az El País (Az Ország). Két aloldalán – Spanyolország, Amerika – spanyolul, illetve a brazil kiadásban portugálul, a katalán verzióban pedig katalánul olvashatjuk a minket érdeklő híreket. Sőt, egyes híreket angolul is publikálnak, így azon olvasóink, akik angolul már tudnak, és most tanulnak spanyolul, ezt is haszonnal forgathatják, ha segítségre van szükségük a hírek megértésében.

A vezető spanyol lap irodája Barcelonában
A vezető spanyol lap irodája Barcelonában
(Forrás: Wikimedia Commons / Maarten / CC BY 2.0)

3. News in Spanish for Language Learning

Kifejezetten nyelvtanulóknak készült a News in Slow Spanish (Hírek Lassan Spanyolul) oldal. Ezen két ember beszélget az elmúlt hét híreiről, de a megszokott beszédtempónál lassabban. A szövegeket nem csak hallgatni, hanem olvasni is lehet. A nehezebb kifejezések angol fordítását pedig megtekinthetjük, ha a kifejezés fölé húzzuk az egeret. Az oldal tartalmának csak egy részét érjük el azonban előfizetés nélkül. Az egy éves előfizetés 55 dollár (kb. 15 ezer forint), de ebben csak a hanganyagok vannak benne. Ha a leírt szöveget is szeretnénk látni, sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

4. Radiotelevisión Española

A spanyolországi nemzeti televízió oldaláról számos hírszolgáltató elérhető. Választhatunk ízlésünknek megfelelő programot, és hallgathatunk és nézhetünk mindent, eredeti sebességgel, a nap huszonnégy órájában. Kereshetünk hírműsorokat, televíziós sorozatokat vagy zenei programokat is.

A népesség hány százaléka tud spanyolul az EU-ban?
A népesség hány százaléka tud spanyolul az EU-ban?
(Forrás: Wikimedia Commons / Aaker / PD)

5. Special Broadcasting Service, Australia

Az ausztrál rádió spanyol nyelvű adásait is érdemes hallgatni az interneten. A napi egy órás összeállításban főként Ausztráliával kapcsolatos híreket hallgathatunk, de a világ legfontosabb eseményeiről is beszámolnak.

6. ESPN Football

A focirajongók sem maradhatnak spanyol nyelvlecke nélkül. Az ESPN kábeltelevízió spanyol nyelvű oldalán a focival kapcsolatos hírek olvashatók, és videókat is nézhetünk a témában. Neves focistákról, érdekes meccsekről, botrányokról olvashatunk összefoglalókat, miközben spanyolul tanulunk.

A spanyol a focistáknak is jó nyelv
A spanyol a focistáknak is jó nyelv
(Forrás: Wikimedia Commons / TownDown / PD)

7. Juxtapoz

Ez az eredendően angol nyelvű művészeti magazin a design, az utcaművészet, a fényképészet és az illusztrációk világával foglalkozik. Latin-amerikai kiadását spanyolul olvashatjuk. Megtudhatjuk, mik a menő graffitik most Spanyolországban vagy Latin-Amerikában, és értesülhetünk a legfrissebb művészeti eseményekről is.

8. Vogue

A világ vezető divatmagazinja, a Vogue is elérhető spanyol nyelven. Naprakész hírek a sztárok és a divat világából. Egyes témákról videofilmeket is nézhetünk, és az újság színvonala nem marad el angol nyelvű társától.

9. Vice

Azoknak az olvasóknak, akiket nem érdekelnek a vezető hírek, és szívesebben olvasnak hétköznapi emberekről, a Vice magazin a legjobb választás. Bár az utóbbi időben ez a portál is elkezdett felkapott híreket is közölni, az itt olvasható írások nagy része továbbra is azt vizsgálja, hogy élik meg az emberek a mindennapjaikat.

Akit a mindennapi emberek érdekelnek, válassza a Vice-t! Utcaseprők Madridban.
Akit a mindennapi emberek érdekelnek, válassza a Vice-t! Utcaseprők Madridban.
(Forrás: Wikimedia Commons / Michelangelo-36 / PD)


Akinek pedig a fenti lista nem elegendő, írja be a keresőbe a noticias ’hírek’ szót. Biztosan talál kedvére való oldalt a spanyol nyelv gyakorlásához. Aki pedig még több ötletet szeretne kapni a spanyoltanuláshoz, látogasson el a FluentU oldalára.

Forrás

9 Great Resources to Learn Spanish Through the News

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Fülig James 2022. október 11. 05:49

@Közbiztonság Szilárd:

Ha erre gondoltál:

"News in Slow Spanish (Hírek Lassan Spanyolul)"

> a fordítás helyesen adja vissza azt, hogy az angol szöveg - egyébként az angol helyesírás szabályait "átlépve" - nagy kezdőbetűket alkalmaz. Ez az angolban sem helyes, de egyáltalán nem ismeretlen használat, hanem egyfajta speciális szövegstílus. Vagyis a fordítás visszaadja az angolszász szövegstílust is. Ez tehát a szövegértelmezéshez kapcsolódó kérdés.

A fentiek megértéséhez egyébként nem kell, hogy szakember legyél, elég a középfokú magyar és angol tudás.

4 szigetva 2022. október 10. 22:08

@Közbiztonság Szilárd: Mondjuk aki összekeveri a nyelvet a helyesírással (vagy a nyelvhelyességgel), az se nagyon ért hozzá.

3 Közbiztonság Szilárd 2022. október 10. 15:50

A cikk elkövetőjére baromira ráférne egy alapos magyartanfolyam.

Pl. hogy a magyarban a címeknek csak az első betűjét írjuk nagybetűvel.

És mindezt egy nyelvészeti oldalon elkövetni, hát... elég sokat mond az ide cikket írók színvonaláról, meg hogy a nyest.hu-ra mint nyelvi referenciára hivatkozókon miért röhög mindenki még harsányabban, mint a Wikipediára hivatkozókon.

2 Sultanus Constantinus 2015. július 2. 20:08

Én személyesen tudom még ajánlani a Spanish with Rocío nevű YouTube-csatornát is. A sevillai hölgy spanyol--angol szakos tanárnő, a néhány perces videók kifejezetten szókincsbővítésre alkalmasak, vannak köztük csak spanyol nyelvűek és kétnyelvűek is.

www.youtube.com/user/SpanishWithRocio/videos

Magáról a csatornáról pedig itt olvasható egy rövid ismertető cikk:

www.elmexicano.hu/2015/03/tanulj-konnyed...nyolul-rocioval.html

1 Sultanus Constantinus 2015. július 2. 20:01

Na, ez már dicséretes, hogy a második legnagyobb világnyelvet is reklámozza a Nyest. :)

Információ
X