nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar tanácsok Ukrajnának
az új nyelvtörvény ügyében

Az EU-val szorosabb kapcsolatokat ápolni kívánó Ukrajnának nyitottnak kell lennie a kisebbségi jogokkal kapcsolatban, mindenekelőtt az Európa Tanács kisebbségi keretegyezményében, a nyelvi chartában vállalt kötelezettségek teljesítésére.

MTI | 2014. március 16.
|  

A jelenlegi feszült ukrajnai helyzetben a vereckei emlékmű megrongálásához hasonló cselekedetek a nemzetiségek közötti béke megbontásával fenyegetnek – mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön, amikor az ukrán fél kérésére telefonbeszélgetést folytatott a kétoldalú kapcsolatokért felelős Danyilo Lubkivszki ukrán külügyminiszter-helyettessel. A tárca a telefonbeszélgetésről beszámoló, az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta azt is, hogy a magyar helyettes államtitkár, politikai igazgató fogadta Jurij Muskát, Ukrajna budapesti nagykövetét.

Az ukrán külügyminiszter-helyettes arról biztosította Takács Szabolcsot, hogy az ukrán külügyminisztérium mélyen elítéli a vereckei honfoglalási emlékmű megrongálását, és utasította a kijevi belügyminisztérium, valamint a kárpátaljai közigazgatás illetékeseit, hogy sürgősen nyomozzák ki a történteket és találják meg a felelősöket. Danyilo Lubkivszki hangsúlyozta, hogy Ukrajna a kisebbségi politikáját az Európában elfogadott demokratikus értékek alapján kívánja alakítani. Takács Szabolcs jelezte, hogy Magyarország az emlékmű hétfői megrongálását felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, és megköszönte Ukrajnának a történtek elítélését, valamint az elkövetők felderítésére tett eddigi lépéseket.

A helyettes államtitkár kérte az ukrán hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a tettesek büntetőjogi felelősségre vonásáért. Mint mondta, a jelenlegi feszült ukrán helyzetben a hasonló cselekedetek a nemzetiségek közötti béke megbontásával fenyegetnek.

Takács Szabolcs az ukrán nagykövettel folytatott megbeszélése alkalmával üdvözölte, hogy az ukrán parlamentben tart az új nyelvtörvény kidolgozása. Magyarországnak fontos, hogy olyan új nyelvtörvény szülessen, amely megfelel a nemzetközi normáknak és egyezményeknek. Az EU-val szorosabb kapcsolatokat ápolni kívánó Ukrajnának nyitottnak kell lennie a kisebbségi jogokkal kapcsolatban, mindenekelőtt az Európa Tanács kisebbségi keretegyezményében, a nyelvi chartában vállalt kötelezettségek teljesítésére – mutatott rá. Takács Szabolcs közölte: a magyar kormány kisebbségi szakértői segítséget ajánlanak az új nyelvtörvény kidolgozásához.

Hétfő este a térfigyelő kamerák felvételei szerint, két ember gyúlékony folyadékkal öntötte le, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt honfoglalási emlékművet. Jelentős kár nem keletkezett, de a márvány oltárkő egy része megégett. A kárpátaljai rendőrség szerdán nyomozást indított az ügyben. A vereckei emlékművet szerdán volóci tűzoltók és civil önkéntesek megtisztították az égésnyomoktól.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X