nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemzeti kisebbség vagy őslakos nép
Államnyelv lesz-e az orosz Ukrajnában?

Az ukránnal egyenrangú állami státust adna az orosz nyelvnek Ukrajnában az a törvényjavaslat, amelyet a kormányzó Régiók Pártjának képviselője nyújtott be.

MTI | 2012. szeptember 26.
|  

Az ukrán parlament honlapján hétfőn közzétett javaslat szerzője, Olekszandr Csernomorov indoklása szerint az orosz nyelv nem tekinthető kisebbségi nyelvnek Ukrajnában, ahol mint írja a lakosságnak legalább a fele használja az oroszt a hétköznapi kommunikációban.

A képviselő emellett javasolja, hogy minősítsékőslakos népnek a jelenlegi ukrán állam területén élő oroszokat.Amennyiben az ukránoknak joguk van magukat nemzetnek nevezni, úgy az oroszoknak is minden jogalapjuk megvan arra, hogy őslakos népként nevezzék meg őket, nem pedig nemzeti kisebbségként, aminek sem lélekszámuk miatt nem tekinthetők, sem az alapján, amivel közös civilizációnk fejlődéséhez hozzájárultak” – idézett az Ukrinform a javaslat indoklásából. Megfigyelők szerint várható, hogy a törvényjavaslatot heves tiltakozással fogadja az ukrán nyelv használatának visszaszorulásáért aggódó ellenzék.


Komoly politikai vihart kavart a júliusban elfogadott nyelvtörvény is, amely megadta a jogot a nemzeti kisebbségeknek köztük a kárpátaljai magyaroknak, hogy hivatalosan használják anyanyelvüket azokban a közigazgatási egységekben, ahol arányuk eléri a 10 százalékot. Az ellenzék már akkor amiatt tiltakozott, hogy a törvény de facto második államnyelvvé teszi az oroszt, hiszen Ukrajna 27 megyéje közül 13-ban kaphatja meg a regionális státust. Viktor Janukovics elnök augusztus elején aláírta ugyan a jogszabályt, de egyúttal utasította a kormányt szakértői munkacsoport létrehozására, hogy a testület dolgozzon ki javaslatokataz országban használt nyelvekkel kapcsolatos jogszabályrendszer tökéletesítésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X