nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lesznek magyar nyelvű szavazólapok Kárpátalján

A napokban hatályba lépett új nyelvtörvény ellenére csak ukrán nyelvű szavazólapokat nyomtatnak az októberi parlamenti választásokra, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a választási dokumentumok kisebbségi, így magyar nyelven is készüljenek.

MTI | 2012. augusztus 24.
|  

Mihajlo Ohendovszkij, a Központi Választási Bizottság (CKV) tagja sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mivel nem módosították a képviselők megválasztásáról szóló ukrán törvényt, a szavazólapokat az őszi parlamenti választásokra kizárólag államnyelven nyomtatják. Időszerűtlennek nevezte az orosz nyelvű szavazólapok készítésére vonatkozó kérelmeket, amelyek azokból az ukrajnai megyékből érkeznek a CVK-hoz, amelyekben már hivatalosan is regionális státus kapott az orosz nyelv – adta hírül csütörtökön a karpatalja.ma internetes hírportál.

Kárpátalján az 1990-es években már volt rá példa, hogy a parlamenti és a helyhatósági választásokon a magyarlakta települések választói magyar nyelvű szavazólapokon voksolhattak. A 2012. augusztus 10-én hatályba lépett ukrán nyelvtörvény nyomán az utóbbi napokban Dnyipropetrovszk, Odessza, Donyeck, Zaporizzsja, Luhanszk és Herszon megye, valamint Odessza, Donyeck, Harkiv és Szevasztopol városi önkormányzata nyilvánította hivatalosan regionális nyelvvé az oroszt.

Ukrajnában a regionális nyelv státusára jogosult még a magyar Kárpátalján, a román Csernyivci megyében és a krími tatár a Krím Autonóm Köztársaságban, ám az erről szóló szavazást az önkormányzatok egyelőre nem tűzték hivatalosan napirendre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X