nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen hivatalos a magyar nyelv Kárpátalján!

A soknemzetiségű, négy európai uniós tagországgal határos Kárpátalján minden feltétel adott a magyar nyelv hivatalossá tételéhez.

MTI | 2012. augusztus 13.
|  

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kezdeményezi az illetékes ukrán állami szerveknél, hogy – a péntektől hatályos új nyelvtörvénynek megfelelően – hivatalosan nyilvánítsák regionális nyelvvé a magyart Kárpátaljának azokban a járásaiban, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a 10 százalékot. A magyar szervezet kezdeményezésével kapcsolatban Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke az MTI ungvári tudósítójának elmondta: a KMKSZ beadványban fordul azoknak a kárpátaljai járásoknak az önkormányzataihoz, amelyekben a magyar lakosok aránya eléri, vagy meghaladja a 10 százalékot, és kérni fogja, hogy a magyar nyelvet hivatalosan nyilvánítsák regionális státusúvá, biztosítva az ehhez szükséges, a törvény által előírt feltételeket. „A hivatalok reagálásából látni fogjuk, hogy Ukrajnában, s benne Kárpátalján az államhatalom mennyire veszi komolyan az ukrán elnök által szerdán aláírt új nyelvtörvényt” – tette hozzá. A KMKSZ elnöke közölte: a jogszabálynak köszönhetően a magyar a Beregszászi, az Ungvári, a Nagyszőlősi és a Munkácsi járásokban emelkedhet regionális szintre.


A Viktor Janukovics ukrán elnök által szerdán aláírt és már hatályba lépett kisebbségbarát nyelvtörvény lehetővé teszi, hogy egy adott közigazgatási egységen belül a kisebbségek hivatalosan is használhassák az anyanyelvüket, ha az arányuk eléri a 10 százalékot. A mintegy húsz kisebbséget érintő jogszabálynak megfelelően az orosz nyelv Ukrajna 27 nagy területi-közigazgatási egysége közül 13-ban kaphat regionális státust, míg Kárpátalján a magyar, Csernyivci megyében a román, a Krím Autonóm Köztársaságban [az orosz mellett – a szerk.] a krími tatár válhat regionális nyelvvé.

Olekszandr Ledida, Kárpátalja kormányzója csütörtök esti sajtóinterjújában elmondta, hogy nem látja különösebb akadályát a nyelvtörvény kárpátaljai megvalósításának. Úgy vélte, a soknemzetiségű, négy európai uniós tagországgal határos ukrajnai megyében minden feltétel adott a jogszabály érvényesítéséhez. Hozzátette: következő lépésként a járásokban olyan költségvetéseket kell elfogadni, amelyek figyelembe veszik a nyelvtörvény végrehajtásához szükséges kiadásokat, jóllehet konkrét összegekről egyelőre korai lenne beszélni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. augusztus 13. 15:48

Akkor Ukrajnában is olyan hivatalos szintre kerül a magyar mint Szlovéniában is?

Információ
X