nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Regionális státust kaphat a magyar nyelv Kárpátalján

Beadványt írt egy régiós párti képviselő: ha indítványát megszavazzák, az 13 kisebbség helyzete javulna.

nyest.hu | 2010. május 17.
|  

Nemsokára szavaznak az ukrán parlamentben annak a beadványnak a kapcsán, amit Vagyim Kolesznyicsenko régiós párti képviselő nyújtott be nemrég a parlamentnek. Ennek alapján regionális státust kaphatnak bizonyos kisebbségek nyelvei, köztük a magyar is – írja a karpatinfo.net.

Ukrajna 2003-ban írta alá a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját, ám a dokumentumban foglaltakat mindezidáig nem sikerült a gyakorlatba átültetni. A jelenlegi kormánykoalíció azonban úgy tűnik, eltökélt híve a kisebbségi helyzet javításának, így jó esély van arra, hogy Kolesznyicsenko törvénymódosító javaslatát elfogadják.

Ha ez megtörténik, megkapja a regionális státust minden olyan kisebbség nyelve, ahol az adott nemzetiség részaránya eléri a 10 százalékot. Ukrajnában ez összesen 13 kisebbséget érint, köztük Kárpátalja egyes járásaiban a magyart is. Az ezzel járó könnyítés a gyakorlatban azt jelentené, hogy a mindennapos ügyintézést az állami hivatalokban anyanyelven lehet majd intézni.

A kérdésről hamarosan várható szavazás kapcsán az ellenzék soraiból már többen is jelezték kifogásaikat. A BJUT párti Volodimir Javorszkij szerint a javaslatnak csak az a célja, hogy visszaszorítsa az ukrán nyelv használatát, és előtérbe helyezze az oroszt. A képviselő úgy tartja, a lépés csak a kormány ukránellenes politikájának egyik bizonyítéka.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X