nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukránellenesség Beregszászon?

A Szvoboda párt kárpátaljai szervezete Ljudmila Tokár, a beregszászi városi oktatási osztálya vezetőjének leváltását követeli az illetékes állami oktatási hatóságtól.

MTI | 2013. március 28.
|  

Ukránellenességgel és a beregszászi iskolások magyar szellemben történő nevelésének támogatásával vádolja Ljudmila Tokárt, a beregszászi városi oktatási osztály vezetőjét a szélsőséges Szvoboda (Szabadság) párt kárpátaljai szervezete. A párt a szakember leváltását követeli az illetékes állami oktatási hatóságtól. A Szvoboda kárpátaljai vezetőinek felháborodását az váltotta ki, hogy Tokar egy lapinterjúban elítélte a szélsőségesen nacionalista párt tagjainak 2013. március 16-án Beregszászon tartott fáklyás felvonulását és az ott skandált magyarellenes jelszavakat.

A párt beregszászi szervezetének vezetője, Vaszil Vovkunovics azzal is vádolja az oktatási osztályvezetőt, hogy a beregszászi „ukrán tanulóifjúság” hazafias nevelését tudatosan átjátssza a magyar egyházaknak, amelyek „kétes utazások” szervezésével céltudatos módon ukránellenessé teszik a fiatalságot – adta hírül szerdán a Zkarpattya Onlajn kárpátaljai internetes hírportál.

A Kárpátalja megyei oktatási főosztálynak írt beadványában a Szvoboda kifogásolja, hogy a beregszászi magyar tannyelvű iskolákra kitűzött magyar zászló – a vonatkozó jogszabályt sértő módon – az első helyen van az ukrán lobogóhoz viszonyítva. Nehezményezi a folyamodvány azt is, hogy a beregszászi városi oktatási osztály által szervezett pedagógus-értekezleteken a magyar himnusz is elhangzik, a felszólalók pedig kizárólag magyarul beszélnek, ukrán tolmácsolás nélkül.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X