nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ultraortodox gyerekek haláltáborok egyenruhájában
Izrael betiltaná a sárga csillagot és a „náci” szót

A náci jelképek használatának tervezett betiltása különös helyzetbe hozta az izraeli jogvédő szervezeteket, akik a holokauszt áldozatait éppúgy védelmezik, mint a szólás szabadságát – adta hírül csütörtökön a The Jerusalem Post internetes kiadása.

MTI | 2012. január 13.
|  

A második világháborút követően évtizedeken keresztül senki nem gondolta volna Izraelben, hogy egyszer szükség lesz a náci jelképek törvényi tiltására. Ám az utóbbi időkben egye több olyan karikatúra jelent meg, amelyen különböző vezetők vagy a rendőrség tagjai SS-egyenruhában szerepeltek, és elterjedtté vált a sárga Dávid-csillag ábrázolása is. Az is előfordult, hogy egy ultraortodox tüntetés résztvevői a haláltáborok egyenruhájába öltöztettek kisfiúkat, azt jelképezve, ahogy a kormány a közösségükkel bánik. Ezek az esetek általában széleskörű felháborodást váltottak ki a zsidó államban – olvasható a portálon.

„Sajnálatos módon az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a náci szimbólumokat sokan olyan cinikus módon használják, ami sérti a holokauszttúlélők és családtagjaik, illetve sok más izraeli érzelmeit” – fejtette ki Úri Ariel jobboldali parlamenti képviselő, a törvényjavaslat beterjesztője. „A törvény éppen ezért kellőképpen elrettentő hatású lesz” – véli Ariel.

Ellenzői ugyanakkor a szólásszabadság újabb korlátozásának tartják a javaslatot. „Ez természetesen egy nagyon érzékeny téma Izraelben. De a szólásszabadság valódi próbája éppen az, amikor valaki egyesek, vagy az akár az egész társadalom számára sértő szimbólumokat használ” – fejtette ki Haggaj Elád, az izraeli Állampolgári Jogok Egyesületének igazgatója.

A tervezet nem csak a nácizmussal, a holokauszttal vagy a harmadik birodalommal összefüggésbe hozható szimbólumok ábrázolását vagy viselését tiltaná meg, hanem büntetné magának a „náci” szónak a használatát is. Azok, akik megszegik a törvényt, akár hat hónap börtönnel és jelentős összegű pénzbüntetéssel is sújthatóak lennének a javaslat szerint. Az izraeli parlament először szerdán tárgyalta a tervezetet, amelyet összesen háromszor kell vitára bocsátani szavazás előtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sigmoid 2012. január 13. 12:56

Elment ezeknek az esze?

1 Pesta 2012. január 13. 10:44

Egy ilyen tiltás nálunk is sok problémát megoldana.

Információ
X