nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Betilthatják a nácizást Izraelben

Az izraeli parlament megszavazta első olvasásban a náci szó használatának tilalmát, valamint a náci és neonáci szimbólumokat betiltó törvényjavaslatot.

MTI | 2014. január 18.
|  

A Jehuda Veinstein államügyész ellenkező szakvéleménye dacára beterjesztett új szabályozást negyvennégyen támogatták tizenhét képviselő ellenében és tizenkét tartózkodás mellett. A törvényhozási  gyakorlat értelmében a javaslat a továbbiakban egy újabb bizottság elé kerül, majd ismét a 120 tagú kneszet plenáris ülése dönt sorsáról második és harmadik szavazással. Az államügyész a szabad véleménynyilvánítás megsértésének veszélyét látja a születő törvényben, ezért ellenezte. Véleményét számos baloldali képviselő is osztja. 

A törvénykezési bizottság által vasárnap elfogadott javaslat szerint aki valakit nácinak nevez, vagy „más olyan néven szólít, ami a nácizmushoz vagy a harmadik birodalomhoz vagy ezek vezetőihez kötődik”, vagy a „náci” szóhoz hasonló hangzású szót használ, az fél évig terjedő börtönre, és/vagy százezer sékelre (mintegy hatmillió forintra) büntethető. 

A törvény ha megszavazzák betiltja a horogkereszt és többi náci szimbólum, valamint a sárga csillag használatát is, ezeket a jövőben csakis oktatási, dokumentációs vagy tudományos célból mutathatják be és ábrázolhatják. 

A „náci” szót és szimbólumokat az izraeli közbeszédben és a politikában többször alkalmazták sokkoló hatása miatt, például a telepesek tiltakozásul sárga csillagot tettek magukra és gyermekeikre a 2005-ös gázai kivonulás idején, s ezzel mintegy a nácikhoz hasonlították az izraeli katonákat és rendőröket. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X