nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bírálta az afgán felsőház az istenkáromlásért elítélt újságíró szabadon bocsátását

Az iszlám értékekkel ellentétesnek tartja az afgán parlament felsőháza, hogy a hatóságok szabadlábra helyeztek egy istenkáromlásért húsz év börtönre ítélt újságírót.

MTI | 2009. szeptember 14.
|  

Az afgán felsőház hétfőn közleményben bírálta, hogy Hamid Karzai afgán elnök néhány héttel ezelőtt – több nyugati vezető nyomására – kegyelemben részesítette a közel két éve börtönben sínylődő Szajed Perviz Kambaksot, akit eredetileg halálra ítéltek, majd büntetését húsz év börtönre enyhítették.

A 24 éves Kambaksot amiatt ítélték el, hogy az internetről letöltött és társai körében terjesztett egy olyan iráni cikket, amely szerint Mohamed próféta semmibe vette a nők jogait. Szabadon bocsátása után megtorlástól tartva azonnal elhagyta Afganisztánt, és külföldön telepedett le.

A felsőház tagjai aggodalmukat hangoztatták, miszerint Kambaks szabadon bocsátása nem az első alkalom, hogy egy istenkáromlás miatt elítélt személy mentesül a büntetés alól iszlámellenes szervezetek közbenjárására. A közlemény szerint a törvényhozók „nyomatékosan felszólítják” az illetékes hatóságokat, mindenekelőtt az elnöki hivatalt, hogy ne részesítsen kegyelemben Kambakshoz hasonló elítélteket „az iszlám ellenségeinek utasítására”.

Információ
X