nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A csúfolódás is a szólás szabadsága?

Egy milliárdos amerikai vállalkozó nyilvánosan gúnyolódott politikai vetélytársa beszédhibáján. A fogyatékkal élők bocsánatkérést követelnek.

nyest.hu | 2009. október 13.
|  

Kisebbfajta botrány tört ki Észak-Virginiában, amikor Sheila Johnson milliárdos médiamogul egy szeptember 25-i nyilvános politikai rendezvényen utánozta politikai vetélytársa, Creigh Deeds szenátor beszédmódját – számol be a Washington Post. Johnson abba az aktivista csoportba tartozik, amely Deeds-szel ellentétben Robert F. McDonnellt szeretné a kormányzói székbe juttatni. Miután egy liberális blogger feltette az internetre a gúnyolódást megörökítő videófelvételt, rengetegen látták a kifogásolt megnyilatkozást.

Emiatt követeli a fogyatékkal élők politikai aktivista csoportja, hogy McDonnell kérjen bocsánatot egyik fő támogatója méltatlan viselkedéséért. „Sheila Johnson a szólásszabadságnak ugyanazt a jogát élvezi, mint bármelyik más amerikai, ám szomorúak vagyunk és meg vagyunk döbbenve, hogy ezt a jogot arra használja fel, hogy kinevettesse a beszédhibás embereket” – mondta Martha J. Toomey, a disAbility Votes nevű politikai aktivista csoport társalapítója. A csoport, amely kiállt Deeds mellett, azokat a jelölteket is támogatta, akik az autista gyerekekre eső állami támogatás növeléséért küzdöttek. „Azzal, hogy McDonnell nem kér bocsánatot, úgy viselkedik, mintha játszótéri kölyköket támogatna, akik gúnyolódás céltáblájává teszik fogyatékos társaikat” – véli a szervezet vezetője.

Mindennek hatására Johnson bocsánatot kért, McDonnell azonban megtagadta ezt, mondván, támogatója csak azt tette, amit éppen akkor helyesnek gondolt.

Információ
X