nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ellenőrzik az újságírókat Kínában

Kínában két hónapos kampányt indítanak annak felderítésére, hogy kik tartanak maguknál jogellenesen újságíró-igazolványt – jelentette be a sajtó és kiadói főhivatal egy közleményben kedden.

MTI | 2012. december 14.
|  

A jövő év január közepén kezdődő általános ellenőrzés során el fogják kobozni azok igazolványát, akik nem dolgoznak újságíróként, vagy szerkesztőként. Valamennyi szerkesztőségnek egyenként ellenőriznie kell az igazolványok birtokosait. Adminisztratív alkalmazott, hirdetési ügyintéző, vagy más vállalkozó törvényesen nem rendelkezhet újságírói kártyával – állapítja meg a hivatali dokumentum. Az újságírói pozícióból nyugdíjba vonult személyektől, valamint olyanoktól, akiket korábban törvények, vagy jogszabályok megsértésén értek, ugyancsak be kell vonni az igazolványt. A különböző médiumoknak hivatalos internetes honlapjukon közzé kell tenniük szerkesztőségük újságíró alkalmazottainak névsorát, hogy az a nyilvánosság által ellenőrizhető legyen. A közlemény arra is kitér, hogy a munkáltató médiaszervezeteknek megfelelő módon szabályozniuk kell alkalmazottaik mikroblogon történő megnyilvánulásait és viselkedésüket, amikor dolgoznak, szolgálatban vannak.

A döntés hátterére utalva a Hszinhua hírügynökség jelentése megállapítja, hogy például sok volt újságíró tartotta meg igazolványát és másokat megtévesztve használja azt jogtalan üzleti előnyök megszerzésére. Vannak olyanok is, akik pénzt csalnak ki magánszemélyektől vagy cégektől úgy, hogy befolyással bíró riporternek adják ki magukat. Gyakorlat az is, hogy egyes vállalatok és helyi kormányzatok pénzt adnak álújságíróknak hallgatásukért, miután azok azzal fenyegetik meg őket, hogy a rendelkezésükre álló terhelő, imázst rontó információkat nyilvánosságra hozzák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X