nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szemtelenek az oroszok, nem fekszenek le a japánok
A mosoly országa: smiley-k a világ körül

Hogyan nevetnek a koreaiak és hogyan az oroszok? Milyen a kínai emó kislány és kicsodák az igazi marslakók? Ha ön is szeretné frappánsan kifejezni a „kárörvendő kacaj” vagy a „lefáradás” érzelmét, vagy csak túl akarja adagolni magát aranyos fejecskékből, olvassa el cikkünket!

Takács Boglárka | 2011. április 29.
|  

Ha hozzászólásokat olvasunk a Youtube-on vagy más nemzetközi oldalon, időnként szokatlan és első látásra értelmetlen jelsorozatokba ütközhetünk. Mi az a ^_^; és a ㅇㅅㅇ? Miért zárójeleznek az oroszok és hogyan sírnak a koreaiak? Minden kiderül!

Izzadságcsepp, arcpír és... bomba?

A mi kultúrkörünkben használt érzelemkifejező internetes jeleket, a smiley-kat vagy más néven emotikonokat nem igazán kell magyarázni, valószínűleg már mindenki találkozott velük. Csak néhány regionális különbség adódik, például az oroszok szeretik lehagyni a szemeket jelző kettőspontot, így a :)))-ből egyszerűen ))) lesz. Ázsiában azonban egészen más mosolygós fejekkel találkozhatunk! A trend Japánból indult, de mára mihozzánk is eljutott.

A japán smiley-kat nem 90 fokkal elfordítva kell olvasni, mint a nyugatiakat, hanem egyszerűen vízszintesen. A legegyszerűbb japán mosoly a (^_^), ez egy kis mosolygó fejecske – ha valaki nem látja elsőre, a vízszintes vonal a száj, a ^-k a szemek. A manga- és anime-rajongóknak köszönhetően a japán smiley-k más országokban is elterjedtek, habár itt általában a fejet körülfogó zárójelek hiányoznak és egyszerűen ^_^ vagy akár ^^ a mosoly jelzése.

Számos variációval találkozhatunk, például a ^_~ vagy ^_- a kacsintást jelöli, a *^_^* pedig azt, hogy az illető elpirult. A szájat jelölő alsó vonás tetszés szerint felcserélhető egy egyszerű ponttal vagy akár vesszővel: ^.^ vagy ^,^ és így tovább. A nem egyforma méretű szemek a meglepődést jelzik: o.O, O_o stb. Szenvedni is lehet: >_<, -_-, sőt a sírás T_T, ;_; vagy Q_Q... De csillogtathatjuk is a szemeinket: *_*

Léteznek olyan érzelmek is, amelyeknek nincsen egyértelmű nyugati megfelelője. A pontosvesszővel vagy aposztróffal jelölt „izzadságcsepp” a japán képregények és rajzfilmek ikonográfiájából került az internetre, és leginkább olyasmit jelent, hogy valaki lefáradt vagy valamit égőnek talál. Ez szabadon kombinálható a meglévő arckifejezésekkel, néhány variáció: ^_^;, -.-’’’’’, >_<” Ha több van belőle, az az intenzitást jelöli.

Így néz ki az izzadságcsepp mozgásban:

Ha valakinek ismerős a rajzfilm, az nem véletlen; ez a Magyarországon Varázslatos álmok címen vetített Sailor Moon.

Vannak olyan jelek is, amelyeket a latin billentyűzetkiosztásokon nem lehet egyszerűen előhívni, így ezek inkább csak Japánban és általánosságban Kelet-Ázsiában használatosak. Néhány önmagáért beszélő példa: (¯ ▽ ¯), 。◕ ‿ ◕。, ≧▽≦. A mi aktuális kedvencünk a bomba: ●~*.

Érdekes még az a nyugati-keleti hibrid módszer, ahol a meglévő ékezeteket használják fel a szemöldökök jelzésére: például ha valaki mérges, akkor ò_ó fejet vág. Az angol Wikipédia szerint ez a divat Brazíliából indult, mi mindenesetre sokféle nyelven találkoztunk vele.

Kekeke!

Koreában is léteznek ’hazai’ smiley-k: ezek a koreai írás, a hangul alapelemeit használják, és annyiban hasonlítanak a japán jelekre, hogy szintén vízszintesen kell értelmezni őket. Ilyen például a ㅇㅅㅇ (aranyos fejecske) vagy a ㅠㅠ. Ez utóbbi a T_T mintájára a sírást jelöli, érdemes rákeresni a Youtube-on, ha koreai sírós videókat akarunk nézni. Ezek mellett Koreában használják a japán emotikonokat is, mint az a következő filmrészletben is megfigyelhető:

Ha már itt tartunk: a koreai érzelemkifejező jelek gyakran nem smiley-k, hanem hangutánzó szavak. Ezek értelemszerűleg nem igazán jutnak el hozzánk – egy kivétellel, ez pedig a kekeke vagy kkkk. Eredeti írásmódja 크크크 vagy ㅋㅋㅋ; magyarul a [kekeke]-t kicsit másképpen írnánk át, de így használatos világszerte. (Itt meg lehet hallgatni, hogyan mondja egy anyanyelvi beszélő.) Tetszés szerint hosszabbítható, és nevetést jelent, olyanformán, mint a hahahaha magyarul. A kekeke a Koreában népszerű számítógépes játékokból, elsősorban a Starcraftból terjedt el, és Nyugaton ma is leginkább a játékosok használják, főleg ’kárörvendő nevetés’ értelemben. (’Én győztem!’)

Más nyelveken is van hasonló: a következő videóban egy ijesztő japán kukuku hallható. (Itt olvashatunk egy kicsit az egyesek által feltételezett koreai-japán nyelvrokonságról.)

Szenvedő marslakók

Kínaiul író közegben a , jiong3 (népszerű magyar átírásban “csiung”) írásjelet használják ’szenvedő arckifejezés’ értelemben. Eredeti jelentése ’ablak’, de abban az értelemben egyre ritkábban lehet vele találkozni – a kínai nyelvművelők szerint az írásjelek ilyenfajta átértelmezése tönkreteszi a hagyományos kínai kultúrát, de a többséget ez nem zavarja, sőt. A női változata a , masnival.

Kínaiul az internetes szlenget átfogóan marslakónyelvnek szokták nevezni, habár ebbe az emotikonokat nem feltétlenül értik bele, inkább csak a különböző nyelvi és írásbeli furcsaságokat, más nyelvek (angol, japán...) használatát a kínai mondatokban, és hasonlókat. Felcserélhetőek a hasonló hangzású vagy kinézetű jelek, kettévághatóak a gyökök alapján, vagy összevonhatóak egymással: így lesz például a 火星 (= Mars)-ból 煋. A marsbéli nyelv nagy előnye, hogy kívülállók nem értik, így nem csak a szülőket, de akár a cenzúrát is ki lehet kerülni.

Latin betűkkel messze földön

Léteznek olyan emotikonok is, amelyek latin betűkből épülnek fel, de nem olvasni kell őket, hanem képként értelmezni. Talán ezért is terjedtek el kevésbé a nyugati országokban, annak ellenére, hogy a tartalmuk viszonylag kultúrafüggetlen: az európai/amerikai smiley-k valószínűleg azért nem betűkből állnak, mert akkor önkéntelenül is fel szeretnénk olvasni őket. (Az olyan érzelmeket kifejező nyugati rövidítéseket, mint például a nevetést kifejező LOL, valóban fel is lehet olvasni [lol]-ként, és képként nincs értelmük.)

Talán a legnépszerűbb ilyen jel az orz, ami a ’földön térdelek és elborít a tömény szenvedés’ vagy ’verem a fejem a padlóba’ érzést hivatott szemléltetni. Az o a fejecske, az r a a karokat, a z pedig a lábakat jelöli. Vonalakkal is lerajzolható (így talán érthetőbb is), de úgy ritkábban használják: _| ̄|○ Kínában pedig a -gal is kombinálható: 囧rz.

Der Gestürzte, Wilhelm Lehmbruck szobra. A kínai Wikipédia szerint így néz ki az orz
Der Gestürzte, Wilhelm Lehmbruck szobra. A kínai Wikipédia szerint így néz ki az orz
(Forrás: Wikimedia commons / Bodoklecksel)

Az orz koreai változata az OTL, a következő videóban még el is mutogatják nekünk:

Ezeknél kicsit durvább a kínai eredetű OGC, ami egy – próbálunk finoman fogalmazni – magának örömet szerző férfit ábrázol, kilencven fokban elforgatva. Videót ezúttal nem mellékelünk…

Még ilyeneket!

Japán orz gyűjtemény

All about Orz (angolul)

Emoticon (Angol Wikipédia)

Japanese Smileys

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 El Mexicano 2011. április 29. 22:51

@Savior: Az okait nem kutattam, de ebben szerintem igazad van. Tény, hogy szeretik a japán dolgokat. De ez talán fordítva is igaz: pl. ismerek egy latin énekesnőt, aki az USA-ban próbálkozott befutni egy angol nyelvű albummal, és az amerikaiaknak nem kellett, viszont Japánban akkora siker lett a lemeze, hogy talán ő volt az első latin énekes, aki ezért aranylemezt kapott ott. Érdekes látvány volt a képeken és a videókon, a nagy tömegben a kicsi, rövid fekete hajú ferdeszemű japánok között egy európai kinézetű, hosszú barna hajú magas(abb) csaj, akit körülugrálnak...

7 Pesta 2011. április 29. 20:22

A szimpla ^^ „ferdeszemű szmájlin" kívül van még a szimpla ~~, vagy fokozva ~~~~~~, úgymond cukisághatványozó...

@@

:csodálkozik:

6 Savior 2011. április 29. 17:40

@El Mexicano: Ez szerintem kicsit messzebbre visz. Valamiért a dél-amerikaiak nagy japán mániások, szerintem ezért láthattad tőlük. Japán zenei videókon is a kommentek fele spanyol (vagy portugál, nekem mindkettő kínai :D).

Hogy miért? Jó kérdés, biztos jókor kapták el az animehullámot, vagy lehet összefüggésben azzal is, hogy a háború után sok japán költözött oda. Meg amúgy is, ha valaki megnézi a Flight 666-ot (Iron Maiden koncertfilm), akkor lesz egy képe arról, mennyire fanatikusak tudnak lenni. :)

5 El Mexicano 2011. április 29. 17:35

@prezzey: Áhá! Így már értem, köszi. :)

Egyébként szerintem ez igazából nem életkorfüggő. Édesanyám pl. 58 éves, és ő is használja a smiley-kat, de van olyan – szintén hölgy- –ismerősöm, aki ugyanennyi idős, és nem használja őket, egész egyszerűen nem tudja, mit jelentenek, vagy csak simán távol áll tőle ez a jelrendszer.

4 prezzey 2011. április 29. 16:53

@El Mexicano: az XD az egy olyan mosoly, ahol összehúzod a szemedet (mert kb. annyira röhögsz), tehát még hangsúlyosabb örömöt fejez ki, mint a :D. Legalábbis én így használom. (Ú, most azt hiszem, elárultam az életkoromat ;] )

Magyarul mondani is lehet szóban, hogy "IKSZDÉ!"

@elhe taifin: ez nagyon ott van, a linkek is tök jók, köszi!

3 elhe taifin 2011. április 29. 12:32

Még annyit kiegészítésül, hogy az emotikon japánul kaomodzsi 顔文字 (arc-írásjegy), és a főbb kaomodzsik megtalálhatók a japán IME-ben, tehát a nyelv ismeretében könnyedén előhívhatók.

Az én aktuális kedvencem:

suriken (dobócsillag): (ノ ̄∀ ̄)ノ========卍卍

2 elhe taifin 2011. április 29. 12:24

Japánban még használatos a 笑、és a  (笑), ami a nevetés kandzsija, olvasata warai. Ezt a latin w-vel is ki lehet fejezni, és a nevetés mértékét a duplavék számával lehet jelölni: www stb.

A kínai internetszlengről ajánlom Skandallum bejegyzéseit:

skandalum.blogspot.com/2011/02/kinai-szleng-vol1-internetszleng-f.ht

skandalum.blogspot.com/2011/02/kinai-szleng-vol1-internetszleng-f-l.

skandalum.blogspot.com/2011/02/kinai-szleng-vol1-internetszleng-l-z.

1 El Mexicano 2011. április 29. 12:00

Nem is tudtam, hogy a ^_^ , ^^ jelek a japánoktól terjedtek el, én ezeket eddig csak spanyol nyelvűektől ill. latin-amerikaiaktól láttam. Van még pár, ami furcsa: XD (ez állítólag azonos ezzel :-D), <3, xoxo, Zzzz (az utóbbinak nem tudom, mi értelme van, de gyakran látom).

Információ
X