nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kancellárhoz fordultak az újságírók

Mindenütt vannak és mindig lesznek is olyan hivatalos személyek és vállalatok, akik és amelyek megpróbálnak gátat vetni a nyilvánosságnak és az újságírók távoltartására törekszenek – vélte egy kínai szakértő a Global Times című angol nyelvű napilap keddi számában, német tudósítók Angela Merkelhez intézett minapi levele kapcsán.

MTI | 2012. augusztus 29.
|  

A cikk beszámol a 26 újságíró német kancellárhoz intézett leveléről, amelyben azt kérték, hogy pekingi látogatása idején vesse fel: munkájuk során gyakran ütköznek akadályokba, szabadságukat korlátozzák. Az aláírók kitérnek arra, hogy egyes kínai tisztviselők szándékosan akadályozzák a külföldi újságírók munkáját, fenyegetik őket azzal, hogy nem hosszabbítják meg a vízumukat, megfélemlítik kínai asszisztenseiket és arra ösztönzik partnereiket, hogy utasítsák vissza interjúkérelmüket. A német újságírók ugyanolyan elbánást szeretnének kapni Kínában, mint amilyenben a kínaiak részesülnek Németországban – fogalmaztak a kancellárnak írt levélben.

 

Kínai és külföldi újságírók egyaránt nehéz helyzetben vannak, amikor érzékeny kérdésekről olyan fontos információkhoz szeretnének jutni, amelyek sértik egyes helyi hivatalos emberek érdekeit – nyilatkozta Jü Kuo-ming (Yu Guoming), a Népi Egyetem újságíró iskolájának professzora.

Az Oriental Outlook magazin oknyomozó riportere, Csou Fan-caj (Zhou Fancai) ehhez hozzátette: nem ritka az sem, amikor kínai újságírókat vernek meg vagy veretnek meg azok, akik a média nyilvánosságától személyes érdekeiket érzik veszélyeztetve. Szerinte a külföldi újságírókkal gyakran engedékenyebbek mert tartanak az esetleges diplomáciai bonyodalmaktól.

A Global Times megkereste Peter Fordot is, a külföldi tudósítók klubjának vezetőjét, aki megjegyezte ugyan, hogy a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest sokat nőtt a külföldi tudósítók szabadsága, de hozzátette, hogy egyes területektől továbbra is távol tartják őket.

A kínai külügyminisztérium a dpa német hírügynökség által közölt keddi állásfoglalásban úgy fogalmazott, hogy megvédi a Kínában dolgozó külföldi újságírókat, akiknek ugyanakkor a fogadó országban be kell tartaniuk a helyi törvényeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X