nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • lap: @El Vaquero: Nem volt énnékem bajom a kiss-szel/huggal. Hanem azt mondom, hogy a *give a k...
  2017. 10. 19, 18:29  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: Ha a kiss/hug nem jó, akkor milyen példamondattal kérdezzem? Ez még nagyon kicsi min...
  2017. 10. 19, 17:27  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Micsoda kádszéli stílus... díjazom. És mint alant is említem, még a kiss és a...
  2017. 10. 19, 05:04  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: Egyelőre még csak négy angolt tudtam megkérdezni, de a Yoda meme elmélet kezd már ilyen re...
  2017. 10. 19, 04:44  Könnyű kis igécskék
 • lap: @Fejes László (nyest.hu): Az, hogy gyakorlatilag mindig +human az alany, ez speciel bizony...
  2017. 10. 18, 15:25  Könnyű kis igécskék
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kancellárhoz fordultak az újságírók

Mindenütt vannak és mindig lesznek is olyan hivatalos személyek és vállalatok, akik és amelyek megpróbálnak gátat vetni a nyilvánosságnak és az újságírók távoltartására törekszenek – vélte egy kínai szakértő a Global Times című angol nyelvű napilap keddi számában, német tudósítók Angela Merkelhez intézett minapi levele kapcsán.

MTI | 2012. augusztus 29.
|  

A cikk beszámol a 26 újságíró német kancellárhoz intézett leveléről, amelyben azt kérték, hogy pekingi látogatása idején vesse fel: munkájuk során gyakran ütköznek akadályokba, szabadságukat korlátozzák. Az aláírók kitérnek arra, hogy egyes kínai tisztviselők szándékosan akadályozzák a külföldi újságírók munkáját, fenyegetik őket azzal, hogy nem hosszabbítják meg a vízumukat, megfélemlítik kínai asszisztenseiket és arra ösztönzik partnereiket, hogy utasítsák vissza interjúkérelmüket. A német újságírók ugyanolyan elbánást szeretnének kapni Kínában, mint amilyenben a kínaiak részesülnek Németországban – fogalmaztak a kancellárnak írt levélben.

 

Kínai és külföldi újságírók egyaránt nehéz helyzetben vannak, amikor érzékeny kérdésekről olyan fontos információkhoz szeretnének jutni, amelyek sértik egyes helyi hivatalos emberek érdekeit – nyilatkozta Jü Kuo-ming (Yu Guoming), a Népi Egyetem újságíró iskolájának professzora.

Az Oriental Outlook magazin oknyomozó riportere, Csou Fan-caj (Zhou Fancai) ehhez hozzátette: nem ritka az sem, amikor kínai újságírókat vernek meg vagy veretnek meg azok, akik a média nyilvánosságától személyes érdekeiket érzik veszélyeztetve. Szerinte a külföldi újságírókkal gyakran engedékenyebbek mert tartanak az esetleges diplomáciai bonyodalmaktól.

A Global Times megkereste Peter Fordot is, a külföldi tudósítók klubjának vezetőjét, aki megjegyezte ugyan, hogy a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest sokat nőtt a külföldi tudósítók szabadsága, de hozzátette, hogy egyes területektől továbbra is távol tartják őket.

A kínai külügyminisztérium a dpa német hírügynökség által közölt keddi állásfoglalásban úgy fogalmazott, hogy megvédi a Kínában dolgozó külföldi újságírókat, akiknek ugyanakkor a fogadó országban be kell tartaniuk a helyi törvényeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X