nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kancellárhoz fordultak az újságírók

Mindenütt vannak és mindig lesznek is olyan hivatalos személyek és vállalatok, akik és amelyek megpróbálnak gátat vetni a nyilvánosságnak és az újságírók távoltartására törekszenek – vélte egy kínai szakértő a Global Times című angol nyelvű napilap keddi számában, német tudósítók Angela Merkelhez intézett minapi levele kapcsán.

MTI | 2012. augusztus 29.
|  

A cikk beszámol a 26 újságíró német kancellárhoz intézett leveléről, amelyben azt kérték, hogy pekingi látogatása idején vesse fel: munkájuk során gyakran ütköznek akadályokba, szabadságukat korlátozzák. Az aláírók kitérnek arra, hogy egyes kínai tisztviselők szándékosan akadályozzák a külföldi újságírók munkáját, fenyegetik őket azzal, hogy nem hosszabbítják meg a vízumukat, megfélemlítik kínai asszisztenseiket és arra ösztönzik partnereiket, hogy utasítsák vissza interjúkérelmüket. A német újságírók ugyanolyan elbánást szeretnének kapni Kínában, mint amilyenben a kínaiak részesülnek Németországban – fogalmaztak a kancellárnak írt levélben.

 

Kínai és külföldi újságírók egyaránt nehéz helyzetben vannak, amikor érzékeny kérdésekről olyan fontos információkhoz szeretnének jutni, amelyek sértik egyes helyi hivatalos emberek érdekeit – nyilatkozta Jü Kuo-ming (Yu Guoming), a Népi Egyetem újságíró iskolájának professzora.

Az Oriental Outlook magazin oknyomozó riportere, Csou Fan-caj (Zhou Fancai) ehhez hozzátette: nem ritka az sem, amikor kínai újságírókat vernek meg vagy veretnek meg azok, akik a média nyilvánosságától személyes érdekeiket érzik veszélyeztetve. Szerinte a külföldi újságírókkal gyakran engedékenyebbek mert tartanak az esetleges diplomáciai bonyodalmaktól.

A Global Times megkereste Peter Fordot is, a külföldi tudósítók klubjának vezetőjét, aki megjegyezte ugyan, hogy a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest sokat nőtt a külföldi tudósítók szabadsága, de hozzátette, hogy egyes területektől továbbra is távol tartják őket.

A kínai külügyminisztérium a dpa német hírügynökség által közölt keddi állásfoglalásban úgy fogalmazott, hogy megvédi a Kínában dolgozó külföldi újságírókat, akiknek ugyanakkor a fogadó országban be kell tartaniuk a helyi törvényeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X