nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Anonymous már Kínában is nyomul

A kínai kormánynak és a kínaiaknak üzent az Anonymous hackercsoport, amikor az elmúlt napokban helyi kormányzatok weboldalait támadta meg, s helyezett el rajtuk üzenetet, többnyire angol nyelven.

MTI | 2012. április 5.
|  

Szecsuan tartomány székhelyén Csengtuban (Chengdu) a központi üzleti negyed honlapján az Anonymous lenyomata mellett a kínai embereknek arra hívják fel a figyelmét, hogy kormányuk ellenőrzi az internetet és ennek kikerülésére ajánlják – egyben hivatkozással (linkkel) elérhetővé teszik – a VPN és Tor technikát. Középen öt kínai karaktert is elhelyeztek: „A szerencsétlenség az igaz barátság próbája”.

A kínai kormánynak a hackerek azt üzenik, hogy nem tévedhetetlen, s ma csak honlapjaikat hackelték meg, de holnap „a hitvány rezsim” fog megbukni. „Várj ránk, mert mi nem felejtünk, sosem. Amit ma teszel a nagy népeddel, azt holnap te is megkapod. Nem lesz könyörület.” – áll az üzenetben. A hackerek egyúttal biztosítják a kínai népet arról, hogy „velük vannak”, szabadságot ígérnek nekik és azt, hogy nem adják fel. „Ne veszítsétek el a reményt, a forradalom a szívekben kezdődik” – olvasható az üzenetben.

A hackeléseket március 30-án jelentette be a Twitteren és a sikeresen meghackelt oldalak terjedelmes listáját is közzétették a Patebin oldalán. Egyes helyeken még szerdán is feltűnt az üzenetük, míg másutt, a helyi városi kormányzati oldalak csak egyszerűen nem működtek. A központi kormány internetes oldalait nem érte támadás.

Miközben a világon több állami, kormányzati portál támadásával vádolják a kínai hackereket, a kínai kormány igyekszik azt bizonyítani, hogy az ország a kibertámadások legnagyobb célpontja.

Egy közelmúltbéli jelentés szerint a regisztrált támadások tavaly mintegy 8,9 millió számítógépet vettek célba Kínában, s azok forrásai között 47 ezer külföldi IP-címet fedeztek fel. Ezek többsége japán, egyesült államokbeli és dél-koreai eredetű volt. Az IP-címek egyedi hálózati azonosító számok; minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe, de az nem kötődik feltétlenül egyetlen géphez.

Kínában már korábban szó esett a hazai hackerek aktivitásáról is, és arról, hogy a számítógépes kalózok akcióik során előnyben részesítik a kormányzati portálokat. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a kereskedelmi célú weblapokhoz képest a kormányzati oldalak sokkal kisebb figyelmet fordítanak az időben történő biztonsági ellenőrzésekre, nem törődnek kellő mértékben a védettséget nyújtó programok frissítésével.

Az Anonymus, amely Magyarországon is „járt” már, több ország kormányát haragította magára. Legutóbb a Vatikánt vette célba, de korábban például Törökországban 32 feltételezett tagjukat tartóztatták le, február végén pedig az Interpol segítségével összesen 25-üket vették őrizetbe Argentínában, Chilében, Kolumbiában és Spanyolországban. A hackerek a kolumbiai védelmi minisztérium és az elnökség, a chilei nemzeti könyvtár és az Endesa villamos művek honlapja ellen intéztek támadást.

A névtelen hackerek mozgalma tavaly nyáron közleményében azt írta, hogy senkit nem akarnak fenyegetni, senkire nem akarnak semmit ráerőltetni, egyszerűen csak szeretnék visszaadni az embereknek a hatalmat, amelyet egy demokráciában egyáltalán nem lett volna szabad elvenni tőlük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X