nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A cenzúra megingathatatlan!

Megingathatatlan és teljes a kommunista párt sajtó feletti kontrollja – figyelmeztetett a kínai vezetés, mintegy válaszként a múlt hét végén kipattant újságíróbotrányra, amelyet az állami cenzúrát megelégelő dél-kínai újság munkatársainak elégedetlensége indított el.

MTI | 2013. január 9.
|  

Hongkongi lapértesülések szerint a teljes ellenőrzésről szóló emlékeztetőt a Kínai Kommunista Párt központi propagandaosztálya küldte szét hétfőn pártfunkcionáriusoknak és állami sajtóhivatalnokoknak. A dokumentum arra az elmúlt napokban újságírósztrájkba, utcai szimpátiatüntetésekbe és online támogatói kampányokba forduló, a központi cenzúrát megelégelő újságírói elégedetlenség kiváltotta ügyre reagál, amellyel kapcsolatban egyre többen és egyre hangosabban szólalnak fel, szólás- és sajtószabadságot követelve Kínában.

A propagandaosztály emlékeztetője felszólítja a megcímzett hivatalnokokat: akadályozzák meg az alájuk tartozó szerkesztőket és újságírókat, hogy az ügyet kiváltó lap, a Nanfang Csoumo melletti támogatásukat kifejezzék. A dokumentum azt is megjegyzi, hogy az incidensnek  az érintett újságírók állításával ellentétben  nincs köze a helyi propagandavezér, Tuo Csen személyéhez, abba „ellenséges idegen erők” avatkoztak bele.

Ezt az álláspontot hangsúlyozza az állami kézben lévő Global Times keddi, kínai nyelvű cikke is, mondván, lázító aktivisták szítják az esetet, akik azt akarják, hogy a sajtó közvetlenül konfrontálódjon a kínai vezetéssel, ez azonban nem fog nekik sikerülni. A lap az Egyesült Államokba menekült vak jogvédő aktivista, Csen Kuang-cseng nevét konkrétan is megemlíti.

A sokak által felemlegetett szabad sajtó „a jelenlegi társadalmi és kormányzati realitások” miatt egyszerűen nem létezhet Kínában  írja a Global Times. „A sajtó reformja csak egy szélesebb reform részeként valósulhat meg, az sosem lesz önálló kérdés”  fogalmaz az újság.

A Nanfang Csoumo melletti hétfői szimpátiatüntetések kedden is folytatódtak, időközben még többen  köztük számos kínai híresség, bloggerek, színészek, vállalatok  fejezték ki a tüntetők melletti támogatásukat. Velük egy időben baloldali aktivisták is megjelentek a lap szerkesztősége előtt, Mao Ce-tung fényképét ábrázoló transzparenseket felmutatva, s árulónak titulálva a sajtószabadságért fellépő újságírókat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X