nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Cisco részt vett a kínai embervadászatban?

Azzal vádolják az amerikai Ciscót, hogy aktívan segítette a kínai kormányt az emigránsok kézre kerítésében.

nyest.hu | 2011. május 23.
|  

A hálózati megoldások egyik legnagyobb gyártója 2002-től tevőlegesen vett részt olyan hálózati megoldások kifejlesztésében, amelyek segítségével a kínai kormány megfigyelhette a disszidenseket és lecsaphatott rájuk, továbbá segédkezett a kínai kormány által üldözött Falun Gong spirituális mozgalom tagjainak nyomon követésében és elfogásában – nagyjából így szólnak a Cisco elleni vádak, amiket a Human Rights Law Foundation terjesztett be egy kaliforniai szövetségi bíróságon, számolt be róla többek között a New York Times.

A vádak szerint a Cisco segített az Arany Pajzs fantázianevű tűzfal kialakításában, amit elsősorban a kínai kormány kritikusai ellen vetettek be. A vád egyik bizonyítéka egy kiszivárogtatott Power Point-bemutató, amiben a Cisco marketingesei úgy mutatják be az Arany Pajzsot, mint „a gonosz Falun Gong szekta és más ellenséges elemek elleni csapás” eszközét. A vádirat szerint az Arany Pajzs célja az internet cenzúrája Kínában, továbbá a kínai kormányt kritizáló személyek azonosítása és nyomon követése. Az irat szerint a Falun Gong számos tagját szűrték ki és tartóztatták le a rendszer segítségével. A csoport letartóztatott tagjait megkínozták, egyiküket halálra verték. Egy további tagot letartóztattak, azóta nem tudni róla, halottnak vélik.

A kiszivárgott Cisco-bemutató egyik diája. A harmadik sor fordítása: „a Falun Gong gonosz vallás és más ellenséges elem elleni fellépés”. (Az egész bemutatót a képre kattintva nyithatja meg a Wired oldaláról)
A kiszivárgott Cisco-bemutató egyik diája. A harmadik sor fordítása: „a Falun Gong gonosz vallás és más ellenséges elem elleni fellépés”. (Az egész bemutatót a képre kattintva nyithatja meg a Wired oldaláról)

Falun Gong

Spirituális mozgalom, melyet alapítója Li Honkcsi a buddhizmus, a miszticizmus és tradicionális kínai népszokások felhasználásával alakított ki és indított útjára 1992-ben. A mozgalom tagjainak a megvilágosodás, a jelenlegi fizikai test megváltása a célja, ezt pedig számos, a kínai népi orvoslásból-mitológiából átvett technikával próbálják elérni.

A vallásalapító számos helyi tradíciót beledolgozott a vallásba – van itt szó róka- és menyétszellemekről, a csí áramlásáról, stb. –, ami az új irányzatot hamar népszerűvé tette a széles tömegek számára is: hamarosan több millió követőre tett szert.

A Falun Gong kifejezetten tagadta, hogy politikai céljai lettek volna, csupán az engedélyezett vallások sorába szerettek volna bekerülni. Az 1999. április 25-én szervezett csendes demonstrációjukat követően – amikor az állami televízió egyik, a mozgalmat szerintük hátrányosan bemutató tudósítása ellen tüntettek – a kínai kormány nemzetbiztonsági kockázatnak könyvelte el őket és megkezdte üldözésüket.

Szakértők szerint csak az elmúlt évben nyolcezer Falun Gong-hívőt tartóztattak le és legalább százan haltak meg a börtönökben. Ezek között olyan hírességek is voltak, mint Ju Zsu népszerű pekingi zenész, vagy Cao Csangling, egy vuhani papírgyár igazgatóhelyettese, akinek megkínzott testét 2008-ban szolgáltatta ki a rendőrség a családnak, épp akkor, amikor a hivatalos Kína az olimpia lázában ünnepelt.

A vádirat három Falun Gong-tagot meg is nevez: a kanadai Yve He-t, a New York-i Liu Guifut, illetve azt az amerikai Charles Leet, akit 2003-as kínai látogatása során tartóztattak le és 2006-ig tartották fogva. A felperesek között megemlítenek még további nyolc azonosítatlan kínai állampolgárt, akikről csak annyit tudni, hogy megkínozták, megölték vagy bebörtönözték őket.

A vádirat számos Cisco-vezetőt említ meg, köztük a cég elnök-vezérigazgatóját, John T. Chamberst is.

A Cisco vehemensen tagadja és alaptalannak tartja az ellene felhozott vádakat.

„A Cisco nem működtet hálózatokat sem Kínában, sem máshol; és nem alakít ki olyan rendszereket, amelyek a cenzúrát vagy az elnyomást segítenék elő” – jelentette ki a cég.

A cég az elhíresült Power Point-bemutató nyilvánosságra kerülésekor, azaz közel három éve azt a tájékoztatást adta, hogy a bemutatót egy „alkacsony beosztású” alkalmazott készítette és annak tartalmával a cég nem azonosul.

A felperest képviselő amerikai alapítvány ugyanakkor azt állítja, a bemutatón kívül egyéb dokumentumok is alátámasztják a Cisco súlyos érintettségét, egyebek mellet olyan tervezési tanácsok, amelyeket a hálózati eszközgyártó cég a kínai közbiztonsági minisztérium számára állított össze arról, hogy hogyan lehet hatékonyan lecsapni a disszidensekre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X