nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Még szigorúbb ellenőrzés a kínai médiában

Engedély nélkül nem használhatják fel mostantól a külföldi híreket a kínai médiában – rendelkezett a szabályozó hatóság.

MTI | 2013. április 21.
|  

Az állami rádió-, film- és televízió főhivatal (SARFT) által közzétett, a Cajhszin magazin által idézett új irányelvek szerint a jövőben semmilyen kínai médium számára nem engedélyezik, hogy az szabadon, a hatóság előzetes engedélye nélkül használja fel „a külföldi újságok és honlapok által nyújtott információs termékeket”. Az engedélykérési kötelezettség vonatkozik a megjelent hírekre, sajtóközleményekre, hírügynökségi forrásokra is. A SARFT szerint a szigorításra a káros információk terjedésének megakadályozása miatt van szükség. Az újságíróknak, riportereknek és szerkesztőknek az „egység és stabilitás elveit” kell szem előtt tartaniuk – áll a dokumentumban. A hatóság a „félretájékoztatást” a szerkesztői munka felügyeletének szigorításával is akadályozni akarja.

A már jelenleg is cenzúrázott, az állam kezében lévő újságok korszakában és a mikroblogok előretörésével a fenti intézkedések hatása némiképp tompított. A SARFT ugyanakkor az újságok és újságírók mikroblogokon való nyilvánosságát illetően is szigorított szabályozásán. A jövőben a szociális platformokon való fióknyitást a hírügynökségeknek és újságoknak előzetesen jelenteniük kell, a károsnak ítélt információkat pedig kérésre „időben törölniük szükséges”. Az újságírók ezentúl nem tehetnek közzé olyan információkat a mikroblogokon, melyekhez munkájukból fakadóan jutottak hozzá – határozott a hatóság.

Az új szabályozás közzétételének napján, kedden a kínai újságírók szövetsége, az állami média 25 lapja, valamint a pekingi média közösen tett ígéretet az igazság és hitelesség fenntartására munkáját illetően. A felek közleményükben óvtak a szenzációhajhászástól, az eladott példányszámot és népszerűséget növelő alaptalan hírek közlésétől.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X