nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szabad utat kaptak
Ukrajnában eltörölték a külföldi újságírók kötelező akkreditációját

Ukrajnában ezentúl akadálytalanul, a külügyminisztériumnál történő előzetes akkreditáció nélkül dolgozhatnak a külföldi újságírók, miután hatályba lépett a közérdekű információhoz való szabad hozzáférést szavatoló törvény.

MTI | 2011. május 20.
|  

Olekszandr Dikuszarov, az ukrán külügyminisztérium sajtószóvivője a Deutsche Welle rádióadó ukrán adásának nyilatkozva pénteken elmondta: a jövőben a külföldi és az ukrán újságíróknak csak az államhatalmi szervek rendezvényein való részvétel esetén kell akkreditáltatni magukat. Ilyen esetekben a minisztériumoknak és az állami hivataloknak jogukban áll – állampolgárságtól függetlenül – előzetes akkreditáláshoz kötni a média munkatársainak jelenlétét – tette hozzá.

Igor Kohut kijevi jogi szakértő a műsorban kifejtette: a kötelező akkreditáció eltörlése kétségtelenül pozitív fejlemény, amely nagyobb jelenlétre fogja ösztönözni a külföldi médiát Ukrajnában. Egyúttal az újságírók megértését kérte azzal kapcsolatban, hogy az ukrán államhatalmi szervek még nem készültek fel megfelelően a közérdekű információt tartalmazó forrásokhoz való akadálytalan hozzáférést biztosító törvény alkalmazására. Úgy vélte: „ez nem illik bele a demokráciába”, de a hatalom és a sajtó viszonyának rendezéséhez időre van szükség.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X