nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ellene folyó eljárás elhúzódása miatt fordult bírósághoz

Panaszt tett az Emberi Jogok Európai Bíróságánál az osztrák közszolgálati televízió egy riportere az ellene indított ügyészségi eljárás elhúzódása miatt – számoltak be róla a csütörtöki osztrák lapok.

MTI | 2012. április 19.
|  

Eduard Moschitz, az ORF szerkesztő-riportere ellen két évvel ezelőtt indult eljárás a bécsújhelyi ügyészségen bizonyíték manipulálásának gyanújával. Az eljárás azóta is nyomozati szakaszban van. Az újságíró ügyvédei a strasbourgi székhelyű testülethez benyújtott beadványukban úgy érveltek, hogy az elhúzódó eljárás sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot.
Hézag a jogvédelemben, és „elviselhetetlen kiszolgáltatottságot” jelent, hogy a vádlottnak nincs eszköze az ügyészségre nyomást gyakorolni abban a tekintetben, hogy milyen sokáig tart egy helyzet kivizsgálása –jelentette ki az újságíró egyik ügyvédje, Maria Windhager, a Die Presse című lap beszámolója szerint.

Moschitzot az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache jelentette fel 2010-ben. A riporter neonáci fiatalokról forgatott riportot, és az ORF kamerái a populista, idegenellenes FPÖ egy bécsújhelyi kampányrendezvényére is elkísérték a szereplőket. Strache ezután provokációval vádolta a riportert és feljelentést tett az újságíró ellen náci eszmék terjesztését tiltó törvény megsértése, illetve arra való felbujtás címén. Állítása szerint hallotta, ahogy Moschitz neonáci jelszavak bekiabálására buzdította a fiatalokat. Miután az ügyészség által elkobzott felvételek nem támasztották alá Strache állítását, a bíróság felmentette Moschitzot. A politikus ezután tett feljelentést a filmfelvételek manipulálásának gyanújával, Moschitz ellenben rágalmazás gyanújával indított pert Strache ellen.

A nagy figyelmet kiváltó üggyel kapcsolatos – már lezárult – első perben a bíróság kimondta azt is, hogy a szerkesztőségi titok sérthetetlensége miatt a televízió nem kötelezhető az adásba nem került, vágatlan felvételeinek átadására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X