nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cameronhoz írtak levelet közéleti személyiségek

Nyílt levélben szólította fel vasárnap több tucatnyi brit közéleti személyiség – köztük Hugh Grant színész – a brit kormányfőt arra, hogy ne vesse el a brit sajtó törvényi szabályozásának lehetőségét, ha a most zajló sajtóetikai vizsgálat vezetője ilyen szabályozás megteremtését javasolja.

MTI | 2012. október 8.
|  

A vizsgálatot – amelyet az egyik legelismertebb brit jogi szaktekintély, Sir Brian Leveson, az angol-walesi fellebbviteli bírói fórum egyik főbírája vezet – David Cameron konzervatív párti miniszterelnök rendelte el. A vizsgálat azt követően kezdődött, hogy a News of the World című – azóta megszüntetett – vasárnapi brit bulvárlap munkatársai néhány évvel korábban, exkluzív sztori reményében feltörték és lehallgatták egy elrabolt és brutálisan megölt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Az ügy azóta az utóbbi évtizedek legnagyobb brit sajtóetikai botrányává fajult. A Leveson-vizsgálattal párhuzamosan, egyszerre több szálon futó rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük a nemzetközi film- és szórakoztatóipar olyan világsztárjait, mint Hugh Grant, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jude Law, Charlotte Church és Sienna Miller. A kiszemelt célpontok között voltak emellett az iraki és afganisztáni hadszíntéren elesett brit katonák hozzátartozói, a brit királyi család tagjai, valamint politikusok és sportolók.

Az érintettek közül hatvanan – köztük Hugh Grant, Jude Law és Charlotte Church – vasárnap nyílt levélben fordultak a brit kormányfőhöz, kifejezve azon meggyőződésüket, hogy a brit sajtó tevékenységét irányító önszabályozási alapelv nem kielégítő. Az aláírók biztosítékokat kértek David Camerontól arra, hogy nem kötelezte el magát máris – vagyis még a sajtóetikai vizsgálat befejezése előtt – a jelenlegi sajtó-önszabályozási rendszer fenntartása mellett, és nyitottan fogadja majd a Leveson-bizottság ajánlásait.

A terjedelmes nyílt levélben – amelyet a telefonlehallgatási botrány sértettjei által létrehozott kampányszervezet honlapja tett közzé vasárnap – az aláírók aggodalmuknak adtak hangot azokkal a sajtóbeszámolókkal és politikusi nyilatkozatokkal kapcsolatban, amelyek a levél szerzői szerint arra utalnak, hogy Cameron már döntött a sajtószabályozásba történő törvényi beavatkozás elvetéséről még abban az esetben is, ha ezt a Leveson-bizottság erőteljesen javasolja.

Vasárnap személyesen is megszólalt az ügyben Hugh Grant, aki a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: senki nem akarja, hogy az állam határozza meg, mi jelenhet meg az újságokban; ezt a lehetőséget ő maga és a telefonlehallgatási botrány többi sértettje is elrettentőnek tartja. A színész hozzátette ugyanakkor, hogy a sajtó önszabályozási rendszere az utóbbi ötven évben „újból és újból kudarcot vallott”.

Hugh Grant szerint a törvényi beavatkozásnak egy olyan szabályozó testület létrehozására kellene kiterjednie, amely független lenne a sajtótól és a kormánytól is. Kijelentette: ettől ő a legkisebb mértékben sem látná veszélyeztetve a véleménynyilvánítás szabadságát.

A vasárnapi BBC-műsorban megszólaltatták David Cameron miniszterelnököt is, aki határozottan kijelentette, hogy a brit kormány semmiképpen sem pártolna keménykezű állami beavatkozást. Szavai szerint a sajtónak szabadnak kell lennie, hogy feltárhassa a törvénytelenségeket, és elláthassa a demokráciában rá háruló feladatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mostani helyzet sem tartható, amelyben a sajtó emberek, családok életét dúlja fel tolakodásával. David Cameron szerint ésszerű szabályozó rendszerre van szükség, és Leveson bíró „remélhetőleg megoldja ezt a problémát”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X