nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Négyes + metró + szerű
Újabb gondok a négyes metróval

Komoly fejtörést okoz a négyes metró azoknak, akik helyesen akarnak írni...

nyest.hu | 2015. március 20.
|  

Nemrégiben hívtuk föl a figyelmet arra, hogy vannak bizonyos szavak, kifejezések, amelyeket nem egyértelmű, hogy hogyan kéne a helyesírási szabályzat (AkH.) szerint helyesen leírni. Sokszor nem kell ahhoz angolból átvett, vagy furcsa, informatikai kifejezésnek lennie, hogy komoly fejtörést tudjon okozni. Most Krisztiántól kaptunk egy ilyen kifejezésre vonatkozó kérdést:

Hűséges olvasótok vagyok, több levelemből már cikk is született. Ezúttal azt kérdezném, hogyan írjuk le azt, hogy ’Budapest legújabb metróvonalához hasonló’, azaz *négyesmetrószerű? Különösen számmal kombinálva: 4-es metrószerű? Vagy 4-esmetrószerű? Vagy 4-esmetró-szerű, mozgószabállyal?

A négyes metró vagy 4-es metró jelzős szerkezet, tehát az teljesen egyértelmű, hogy különírandó. Az AkH. 141. pontja értelmében pedig a ‑szerű képzőszerű utótagot a közszókkal egybe kell írni. (Ez nem számít tehát összetételi tagnak.) A helyesírási szabályzat jelenleg hatályos formája szerint tehát a helyes írásmód a négyes metrószerű vagy a 4-es metrószerű.

Ez az írásforma azonban nem tükrözi az alak hangsúlymintáját, és – ad absurdum – félreértésekhez is vezethet. Képzeljük el például azt a nagyon életszerű jelenetet, hogy a Közlekedési Múzeumban számozni kezdik a metróhoz hasonlító közlekedési eszközöket. A tárlatvezető mondhatja a látogatóknak: Itt láthatják a négyes metrószerű jármű egy kocsiját. Ez persze nem azt jelentené, hogy a budapesti M4-es metróra hasonlít az illető jármű: ezt a tárlatvezető hangsúlyozása nyilván el is árulná a látogatóknak, de a helyesírás nem különböztetné meg a szerkezet kétféle értelmét.

Hivatalosan: négyes metrószerű
Hivatalosan: négyes metrószerű
(Forrás: 444.hu)

Változó szabályok?

A négyes metró helyesírását is átalakíthatja azonban az új tervezett helyesírási szabályzat, amely, előzetes információink szerint, az ésszerű szóalak helyett az észszerű formát javasolná. Így a -szerű helyesírása nem a képzőkéhez, hanem inkább az összetételi utótagokéhoz hasonlítana. (Ilyen szempontból szerencsésnek mondható a Közlekedési Múzeum bezárása; az újranyitásig még megváltozhat a helyesírási szabályzat...)

Úgy tűnik, valóban olyasmi esettel állunk szemben, mint a mozgószabály esetében, ennek alapján pedig a négyesmetró-szerű lenne az elvárt írásforma, ha betűkkel írjuk ki, de számmal már igencsak szokatlanul fest: 4-esmetró-szerű. Problémát jelent persze az, hogy a -szerű nem összetételi tag, nem önálló szó, hanem úgynevezett képzőszerű utótag, így eleve nem eshet a mozgószabály hatálya alá. Ez tehát hivatalosan semmiképpen nem lehet helyes.

Ha nekünk kéne döntenünk a kérdésben, akkor az egybeírást javasolnánk: négyesmetrószerű (a számmal írást itt is kerülnénk, mert teljesen szokatlan formához vezet). Ebben az esetben persze meg kéne engednünk a négyesmetró, hármasmetró, kettesmetró írásformákat, a budapesti M4-es, M3-as, illetve M1-es jelölésére. Ez a megoldás abból a szempontból lenne indokolt, hogy valóban egyetlen szóeleji hangsúllyal ejtjük ezeket a szavakat, és valóban egyetlen fogalmat jelölnek, amelyeknek kicsit más a jelentésük, mint a jelzős szerkezeteknek.

Másik javaslatunk, mint mindig, a szerkezet kikerülése. Mi legszívesebben azt írnánk, hogy M4-szerű, és ezzel minden problémát kiküszöböltünk, ugyanakkor egyértelműek is voltunk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X