nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A király mindentlátó leánykálya

A király leánykályának kezéért póbákat kell kiállnia az ifjúnak. A Millenárison található egyik játszótérről kaptuk ezt a képet.

nyest.hu | 2014. március 31.
|  

Mindennapi helyesírás című sorozatunknak az a célja, hogy bemutassuk, hogy milyen mennyiségben vesznek körül minket az akadémiai helyesírástól eltérő írásmódú feliratok, szövegek. Olvasóinkat arra biztattuk, gyűjtsenek nekünk ilyeneket, és az összetételek írásmódját, a mozgószabályt már több példával is sikerült illusztrálnunk. De volt példánk már mondattani, illetve vesszőhasználati problémákra is.

Judittól kaptuk a következő fényképet, amely a budapesti Millenáris egyik játszóterén készült. A felirat gyerekes kézírást imitál, és úgy tűnik, a helyesírási hibák is úgy kerültek a szövegbe, ahogyan talán egy elsős vagy második gyerek fogalmazásába...

A király mindentlátó leánykálya
Forrás: nyest.hu

A feliratban találunk különírási problémát (mindentlátómindent látó), j/ly-problémát (leánykálya - leánykája), vesszőhibát (annak lányát fele királyságát - annak lányát, fele királyságát). A legaranyosabb talán mégis a próbát szóból kihagyott r: póbát. A tábla felirata nagyon hitelesen imitálja azt, hogyan írunk kézzel.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 balka 2014. március 31. 11:01

Gondolom a nyest szerzői egymástól függetlenek, ezért képzelhető el, hogy naponta szembemennek egymással. Míg Fejes László kollégájuknak állandó témája lett a nyelvművelők, nekem néha teljesen öncélúnak tűnő ostorozása, addig ugyanazon az oldalon helyesírási tanácsadó rovatot működtetnek. Ha egy kicsit is egy irányba szeretne menni a szerkesztőség, úgy érdemes lenne megfontolni, hogy mit is akarnak, mert most a "nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal" tipikus esete áll fenn, ami az eddigi színvonalat tekintve igencsak sajnálatos.

Információ
X