nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
A helyesírás Szkülláján és Kharübdiszén túl

Akkor is néha hibázunk, ha alapvetően nagyon jó a helyesírásunk. Egy erdőben hajózunk.

nyest.hu | 2015. január 14.
|  

A helyesírásnak – elvileg – szolgálnia kell az olvasást, az értelmezést. Ezzel is szokták indokolni a helyesírás létét: ha mindig következetesen, ugyanúgy vannak leírva a szavak, akkor könnyebben tudjuk őket elolvasni, értelmezni. A bökkenő csak ott van, hogy a helyesírási szabályok csöppet sem keltik azt a benyomást, hogy következetesek lennének. A laikus szemében egyformának tűnő esetek ugyanis sokszor mégsem tartoznak ugyanaz alá a szabály alá. Szoktunk ezekről írni.

A helyesírást tanítók is elvárják tőlünk a következetességet. De mivel általánosságban nem az a benyomásunk a helyesírásról, hogy az következetes lenne, mi sem fordítunk erre figyelmet. (Bár azt sokan osztják, hogy valamit következetesen rosszul írni még mindig jobb, mint össze-vissza írni.)

Az alábbi tábla szövegezője például a helyesírás Szküllája és Kharübdisze között sikerrel vezeti helyesírása csónakját. Erdőterület, jégkárok, élet- és balesetveszélyes, kárelhárítási munkák – mind helyesen. Majd amikor már túljutott a nehezén, az erdő látogatás kapcsán mégis zátonyra fut.

A helyesírás Szkülláján és Kharübdiszén túl
Forrás: nyest.hu

A képet ismét Nórának köszönjük.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X