nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Középső-Ferencváros vagy Középsőferencváros?

A városrészek neveinek helyesírásával már többször gondba kerültünk. Most olvasónk azt kérdezi, hogyan kell írni azt, hogy „Középső-Ferencváros”.

nyest.hu | 2014. május 28.
|  

A budapesti városrészek elnevezéseiről és azok helyesírási problémáirólmár több ízben írtunk. Az eddigiekből is kiderülhetett olvasóink számára, hogy a helyes írásforma olykor egyáltalán nem egyértelmű. Több olyan esettel is találkozunk, amelyben a helyesírási szabályzat (AkH.) által megszabott irányelvek nem érvényesülnek, illetve magukon a táblákon különböző írásformákat találunk. A nyest kedvenc budapesti helyei közé azok a sarkok tartoznak, ahol az egyik utcában mások a helyesírási szabályok, mint a kereszteződés másik utcájában, azaz egy sarkon két különböző helyesírási tábla található. Egy ilyenről mutattunk példát nemrégiben.

László most a következő kérdést küldte nekünk:

Némi vitába keveredtünk, és végül arra jutottunk, hogy nem is tudjuk a megoldást egy helyesírási kérdésben. Arról az önkormányzat által meghatározott városrészről van szó, amelynek a neve Középső+Ferenc+város. Nem találunk egyértelmű útmutatást arra, hogy ilyenkor a földrajzi neves Középső-Ferencváros szabályt kellene-e alkalmaznunk (mindenképp ez néz ki szebben), vagy ilyenkor is érvényesül a „városrészek neveit mindig egybeírjuk” szabály, amely szerint „Középsőferencváros” lenne. (Ugyanez a helyzet Középső+Erzsébet+várossal, Külső+Erzsébet+várossal stb.)

A válasz egyáltalán nem könnyű, de leírjuk, mi alapján érdemes tájékozódni. Az internetes keresés alapján mind a három írásforma (egybeírt, kötőjeles, különírt) előfordul nagy számban. A legérdekesebb helyesírási szempontból éppen Ferencváros honlapja, amelyen a városrész történetét összefoglaló írásban Belső-Ferencváros, Középső-Ferencváros, de Külső Ferencváros szerepelnek. Az is igaz, hogy a szövegben szerepel Új-Lipótváros és Lágymányosi-híd is, amely alakok viszont bizonyosan nem helyesek (ti. Újlipótváros és Lágymányosi híd). Lássuk, mi alapján lehet tehát dönteni!

A városrészek neveit valóban egybeírjuk: Gellérthegy, Hűvösvölgy, Pesthidegkút, Margitsziget stb. Azt kell tehát eldöntenünk, hogy belső, külső, középső előtagok szorosan a városrészek neveihez tartoznak-e, mint Újlipótváros esetében az új. Ha úgy gondolkodunk, hogy ezek az előtagok a városrészeken belül azonosítanak egy-egy területet, akkor írhatjuk az AkH. 177. pontja alapján, hogy kötőjellel kell őket írni a Dél-Kína és a Nyugat-Dunántúl analógiájára. Tehát a helyes formák ebben az esetben: Középső-Ferencváros, Belső-Ferencváros stb. Ha azonban az adott városrészeknek ezek a bevett neveik, akkor egybe kell őket írni: Középsőferencváros, Belsőferencváros.

Középső-Ferencváros
Középső-Ferencváros
(Forrás: varosfejlesztes.hu)

A kérdés további része innentől nem helyesírási. Ha hivatalos szempontból ez fontos a pontos írásforma, érdemes lehet megkeresni a helyi önkormányzatot, hogy például a hivatalos iratokban milyen írásformával szerepelnek ezek a városrésznevek. Ha azonban nem olyan kényes az ügy, akkor mi – a józan ész alapján – a kötőjeles írásmódra szavazunk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X