nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harc az internetes rémhírek ellen

Az online rémhírek, pletykák elleni küzdelem részeként hat nagy és népszerű kínai internetes weboldal közös platformot nyitott, amelyen cáfolhatók lesznek a nyilvánosságot kapott hamis állítások - jelentették be a kínai főváros internet-felügyeletének illetékesei pénteken.

MTI | 2013. augusztus 11.
|  

A szerveződés az internetes környezetmegtisztítása jegyében alakult, és a platformot állítólag egy pekingi internetes nonprofit szervezet gondozza. Igazgatója, Csen Hua szerint a vállalkozás első fázisában 100 ezer rövid közleményt tett közzé, amelyeket 30 weblapról gyűjtöttek be. Valamennyi félrevezető, hamis információkról szólt, vagy adathalászó lapokról számolt be. A szerkesztők az információk ellenőrzésére is vállalkoznak.

A rémhírek szerzőinek a szakemberek szerint általában csupán figyelemfelkeltés a céljuk, vagy agőzt akarják kiengedni. Sokan ötletes jópofaságnak tekintették például, hogy a tavalyi fővárosi nagy esőzések idején évekkel korábbi árvízi képekkel illusztrálták a helyzetleírásaikat. A szándékosan gyártott álhírek ugyanakkor veszélyesek is lehetnek, könnyen pánikot okozhatnak teszik hozzá a szakértők.

A Sohu kínai weboldal hírközpontjának igazgatója hangsúlyozta, hogy megfigyeléseik szerint ezek ahírek katasztrófák vagy tömegmegmozdulások idején különösen gyorsan terjednek. A Global Times című angol nyelvű napilap pénteki, kapcsolódó jegyzetében emlékeztetett arra, hogy az internet világában ma 564 millió böngészővel a kínaiak vannak a legnagyobb létszámban jelen. Ám ez a tömeg tette hozzá az újság nagy számban gyártja a hamis információkat is.

A lap külföldi esetekkel illusztrálta a közösségi médiában előfordult káros híreszteléseket, amelyek például Indiában egy etnikai konfliktus kiszélesedéséhez vezettek, vagy tavaly a Sandy hurrikán pusztítása idején az Egyesült Államok hatóságait késztette beavatkozásra. A lap úgy tudja, fejlesztés alatt van egy online játék, amely arra fogja tanítani az internetezőket, miként előzzék meg, hogy rémhírek áldozataivá váljanak, és meg tudják különböztetni a hírt a pletykától.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Janika 2013. augusztus 12. 18:08

Kellő propagandával bármely publikus állítás cáfolható.

Ezek után márcsak az a kérdés, hogy ki védi meg a pó'gárokat a hamis cáfolatoktól.

1 El Vaquero 2013. augusztus 11. 12:46

Persze merő véletlen, hogy pont a kínaiaknál lesz ilyen. Egyem a szívüket, hogy aggódnak a "korrekt" tájékoztatás miatt, nehogy rémhírek üssék fel a fejüket. Rendes tőlük, hogy védik a lakosságot.

Információ
X