nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bezárták az egyik legnagyobb kalózoldalt

Bezárták a hatóságok az egyik legnagyobb internetes kalózoldalt Kínában, másfélszáz alkalmazottjára bírósági per várhat – írja a Cajhszin magazin internetes portálja.

MTI | 2013. május 2.
|  

A siluhd.com oldalt a szellemi tulajdonjogok megsértése miatt tették elérhetetlenné a kínai hatóságok. A vád szerint tízéves fennállása alatt a portál illegálisan megszerzett filmek, zeneszámok és játékok tízezreit terjesztette a kínai piacon, hivatalos engedély nélkül. A szolgáltatást havi 50 jüanos (1900 forint) díjért kínálta a cég, amellyel több mint 1,4 millió regisztrált felhasználót sikerült magához csalogatnia, átlagos 30 ezer fős napi látogatószám mellett.

A cég vezérigazgatóját a kínai hatóságok őrizetbe vették, lakásában illegálisan birtokolt tartalmakat tízezerszámra foglaltak le a hatóságok. A Csou keresztnevű férfi internetes üzlete mellett hagyományos boltokban is terjesztette az illegális tartalmakat, rajta kívül több mint 140 alkalmazottjára is bírósági eljárás várhat.

A szellemi tulajdonjogok múlt pénteki világnapjának kapcsán a kínai hatóságok több internetes kalózoldalt is bezártak az országban. A siluhd.com mellett a másik legkedveltebb, szintén milliókat vonzó yyets.com is a fokozott szigor áldozatául esett, s legalább másik három oldal bezárásáról lehet olvasni a kínai médiában.

A kezdeményezést pozitívan fogadták a szellemi tulajdonjogokért kiállók, a kampányszerű akciók ugyanakkor nem jelentenek hosszú távú megoldást – hangzik el a számos esetben a kritika. A kelet-ázsiai országban továbbra is virágzik az illegális tartalmak piaca, mind az interneten, mind pedig a városok utcáin. A probléma megoldásához a lakosság hozzáállásának gyökeres változására lenne szükség – mondják a kritikusok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X