nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kéziratok nem égnek el,
a mikronblogok törölhetők

Előzetes figyelmeztetés nélkül törölték egy kormány-kritikus író és blogger mikroblog-fiókjait a kínai hatóságok – a mikroblogolók szerint célzott elhallgattatásról van szó.

MTI | 2013. május 16.
|  

Az idén 39 éves, 2008-ban a Man ázsiai irodalmi díj jelöltjeinek listájára is feljutó Hao Csün, vagy ismertebb nevén Murong Hszüe-cun a „kínai Twitterként” is emlegetett, tavaly év végén már 380 milliónál is több felhasználót jegyző Sina mikroblog „hírességei” meghatározó alakjának számított. A bloggernek év elején több mint 1,85 millió követője volt, aktuális társadalmi kérdésekről, kínai vezetésről, korrupcióról és cenzúráról szóló bejegyzéseit gyakran tízezrek továbbították alig pár óra leforgása alatt.

Murong felhasználói fiókjait a hét végén két másik mikroblogról is törölték, s lehetetlenné tették ismételt regisztrációját. Az író korábbi nyilatkozataiban úgy fogalmazott: a mikroblogok és a technológia a demokrácia felé tolja a kínai társadalmat is, amely „hosszú és keserves” út után elérkezik majd egyszer oda.

A Kína-szerte és nemzetközileg ismert és elismert író és véleményvezér követői kemény kritikával válaszoltak annak „eltűnésére”, Murong rajongói klubot létrehozva már egy nappal annak kitiltása után. A felháborodott mikroblogolók azt hangoztatták: nem adják fel a véleményük szabad kifejezéséért folytatott harcot, „minden kitiltott Murong helyett ezer másik jön majd” – írta egyikük.

Több befolyásos mikroblogoló, így például a 40 millió követőt magáénak tudó Kaj Fu-li, a kínai Google korábbi vezére is sajnálatát fejezte ki, mondván, az író fiókjának törlésével a Sina mikroblog minősége sérül. Kaj mellett több más, milliós követőszámmal rendelkező véleményvezér is úgy fogalmazott: maga is jobban oda fog figyelni, mit tesz közzé a közösségi felületen. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi hetekben több befolyásos mikroblogoló fiókját is bezárták, miután a kínai vezetés május elején fokozott harcot hirdetett a pletykák terjesztői ellen. Valójában a dolgok valós oldalára rámutató értelmiségiek ellehetetlenítése zajlik – fogalmaz élesen egy mikroblogoló.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X