nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fogy a francia Montrealban, de az angol is

A rossz hír a québecieknek, hogy 2031-re kisebbségbe kerül Montreal francia nyelvű lakossága. A jó hír, hogy az angol nyelvű lakosok száma még jobban csökken.

nyest.hu | 2011. szeptember 15.
|  

Québecben nemzeti sport a francia nyelv veszélyeztetettségével riogatni a lakosokat. A legújabb statisztikák szerint 2031-re kisebbségbe kerül Montreal francia nyelvű lakossága. A riportból azonban az is kiderül, hogy immár talán nem az angol nyelvben kellene látni a fenyegetést.

A város nyelvi dinamikáját egészen más dolog irányítja, sokkal inkább a demográfia. 1971 és 2006 között a francia anyanyelvűek aránya ugyan 61 százalékról 54-re esett, de ugyanebben az időszakban az angol anyanyelvűek aránya is csökkent, 27,4 százalékról 25-re. A növekedést a bevándorlók adták, az ő arányuk 11-ről 21 százalékra nőtt. Montreal gazdaságát a bevándorlók hajtják, akárcsak Kanada többi nagyvárosában, és nem a városnak a gyermekvállalástól elzárkózó „régi-állománya”.

A másik megbúvó jelenség a statisztikák mögött a városi lakosság külvárosokba költözési tendenciája volt az elmúlt évtizedekben. Montreal jómódú francia nyelvű lakosai kiköltöztek a belvárosból, de vonzáskörzeteivel együtt Montreal még 2031-ben is várhatóan 63 százalékban frankofón marad.

A másik jó hír, hogy most először több bevándorló vált át francia nyelvre, mint angolra. 1996-ban még csak 39 százalékuk választotta a franciát, 2006-ban azonban 51 százalékuk. Ez már azért is jó hír, mert a becslések szerint 2031-re 30 százalékra nő majd az arányuk. Jó esély van rá, hogy belőlük lehet majd a város francia nyelvű utánpótlása.

Forrás:

National Post: Quebec changed by allophone influx

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X