nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lázadnak a kanadai angol iskolák

Egy kormányrendeletnek köszönhetően jelentősen visszaesett a québeci angol iskolákba iratkozók száma – az érintettek nem hagyják annyiban.

nyest.hu | 2010. május 12.
|  

Összegyűltek tegnap a québeci angol iskolák vezetői, hogy ily módon is tiltakozzanak a tartományi kormány egy új rendelkezése ellen, mely nagymértékben visszavetette a hozzájuk jelentkezők számát – számol be a Montreal Gazette.

A konfliktus oka, hogy a kormány egyöntetűen francia tartományt akar. Ezt a törekvést pedig kikezdték azok az emigránsok, akik gyerekeiket egy évig tandíjköteles angol magániskolába íratták, majd – kihasználva egy jogi hézagot – továbbküldték őket az ingyenes állami oktatásba. Most már viszont, hogy a kiskapu bezárult, kizárólag francia iskolába lehet járatni a gyereket.

Az angol iskoláknak az új rendelkezés nyilvánvalóan jelentős kiesést jelent: az utóbbi 8 év alatt 27 ezerről 22 ezerre csökkent diákjaik száma. Helyzetük javítása érdekében aláírásokat is gyűjtenek: jelenleg majdnem 12 ezer van már a tarsolyukban. Az iskolák vezetői azt szeretnék elérni, hogy a kormány velük is tárgyaljon, ne önkényesen hozza meg döntéseit. „A kormány megoldása egyensúlyt kell teremtsen a francia oktatás védelme és népszerűsítése, illetve az angol iskolák stabilitásának biztosítása között” – fogalmazott az egyik tüntető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X