nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már hazánk határánál a tunéziai áradat

Sok Lampedusára érkező tunéziai menekültnek ad vízumot az olasz kormány, többségük Franciaországba tart, de a németek is tiltakoznak.

MTI | 2011. április 11.
|  

Több napi heves vita után Olaszország és Franciaország megállapodott annak a több ezer tunéziainak a sorsáról, aki Olaszországba érkezett a Földközi-tengeren át, de nem akar Olaszországban maradni, hanem – nyelvtudása miatt – elsősorban Franciaországba akar tovább menni. A francia hatóságok azonban az utóbbi napokban megtagadták a belépést több száz tunéziaitól.

Párizs ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja az olasz kormány szándékát ideiglenes tartózkodási engedély tömeges kiadására a tunéziaiaknak. Ennek a dokumentumnak a birtokában, a schengeni megállapodás értelmében a bevándorlók elvileg beléphetnek Franciaországba. Párizs azonban kikötötte, hogy a tunéziaiak csak úgy léphetnek be, ha bizonyítani tudják, hogy anyagilag megállnak a lábukon. Ezt a feltételt a legtöbbjük nyilvánvalóan nem tudja teljesíteni.

A két szomszédos EU-tagország megállapodott abban, hogy közösen járőröznek a tengeren és a levegőben, és így próbálják meg megakadályozni, hogy menekültek hajói elérjék az európai partokat.

Németország hivatalosan is tiltakozni kíván az afrikai menekültekkel kapcsolatos olasz vízumpolitika miatt

A tiltakozást Hans-Peter Friedrich  belügyminiszter terjeszti elő az  európai uniós tagállamok bel- és igazságügy-minisztereinek hétfői luxemburgi tanácskozásán – közölte Ole Schroeder államtitkár, a berlini tárca második embere.

Schroeder ismételten nehezményezte a német kormány nevében, hogy Róma az elmúlt hét közepén afrikai menekültek – többségükben tunéziaiak –  tízezreinek adott vízumot, ezzel lehetővé téve, hogy azok a schengeni övezet bármelyik országába beutazhassanak. Hangsúlyozta: a belügyminisztérium azon a véleményen van, hogy a menekültek más országokba történő „átirányítása" teljes mértékben ellentétes a schengeni megállapodás szellemével. Az egyezmény értelmében csak olyan személyek utazhatnak  át egyik országból a másikba, akik képesek gondoskodni saját ellátásukról – jelentette ki az államtitkár, aki minisztere nevében bírálta a humanitárius okokra hivatkozó olasz vízumpolitikát.

Egyidejűleg közölte azt is, hogy Németország egyfajta elővigyázatossági intézkedésként szigorítani fogja a az ellenőrzéseket a német-osztrák határon és a repülőtereken. A szigorítás mértékét a mindenkori helyzethez igazítja – tette hozzá.

A berlini belügyminisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy – mindettől függetlenül – Németország kész száz Máltán tartózkodó, Észak-Afrikából érkezett menekült befogadására.

Az olasz menekültügyi tanács elnöke egy hétvégi német lapnak adott interjúban azt hangoztatta, hogy Európának „rugalmasabban és pragmatikusabban" kellene reagálnia a menekültproblémára. Emlékeztetett arra, hogy február eleje óta több mint 500 menekült tűnt el a Földközi-tenger vizeiben Észak-Afrika és Olaszország között. Európának már régóta reagálnia kellett volna erre – jelentette ki Christopher Hein, hozzátéve, hogy a jövőt illetően sem különösebben derülátó.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X