nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nehezebb a munkavállalás Kanadában

Megnehezítette Kanada a magasan képzett dolgozók munkavállalását: a vízumszerzéshez már nyelvvizsgát is kell tenniük a jelentkezőknek.

nyest.hu | 2010. július 5.
|  

A magasan képzett dolgozókért folyó globális versenyben Kanada komoly lépést tett hátrafelé a múlt hónapban. Életbe lépett ugyanis egy új rendelet, amely a munkavállalói vízum megszerzésének eddig is bonyolult  procedúráját még nehezebbé teszi – számol a Toronto Sun tudósítása.

A rendelet első ránézésre teljesen értelmetlennek tűnik, mert az angol nyelvterületről betelepülni szándékozó, magasan képzett dolgozókra is vonatkozik. Nehéz megítélni, mi lehetett Kanada szándéka a rendelettel – hacsak nem kizárólag az, hogy megnehezítse a külföldiek munkavállalását Kanadában. Két év alatt 280 ezerrel csökkent a már így is nagyon hosszadalmas kanadai munkavállalási vízumra várók száma, és nem azért meg megkaptákvolna. Jövőre mindössze 20 ezer kérvényt fognak elbírálni a kanadai hatóságok.

A kanadai munkavállalói vízum megszerzése az eddigi szabályok szerint akár három évig is eltarthat. Az új rendelet által előírt nyelvteszt további hat hónappal lassítja le ezt a csigatempójú folyamatot. Egy angol vagy egy ausztrál menedzsernek, orvosnak vagy kutatónak is igazolnia kell angol vagy francia nyelvtudását, de csak a Kanada által elfogadott International English Language Testing System (IELTS) vagy a Test D'évaluation de Français (TEF) helyszínei által kiállított papírok érvényesek. Aggódhatnak tehát a kanadai munkáltatók, ha helyiekkel nem tudják betölteni a magas képzettséget kívánó állásokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X