nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciásítás Québecben

Québecben már csak francia iskolába lehet íratni a gyereket: egy kormányrendelet bezárta az egyetlen kiskaput, amely lehetővé tette az angol iskolát.

nyest.hu | 2010. március 10.
|  

Québec márpedig francia – gondolhatták a tartományi kormány tagjai, akik a minap betömték az egyetlen jogi hézagot, amely még lehetővé tette az emigránsoknak, hogy francia helyett angol iskolába írathassák gyerekeiket.

Eddig ugyanis a bevándorlóknak módjuk volt arra, hogy – ha meg tudták engedni anyagilag – angol tanítási nyelvű magániskolába küldjék csemetéiket, ahonnan azok egy év múlva tovább léphettek az ingyenes angol közoktatásba. Így tehát állami költségvetésből egyre többen tanulhattak angolul, holott a közoktatás nyelve alapból a francia. A kiskaput kihasználók száma tíz év alatt összesen 10 ezerre nőtt.

Ezt az állapotot szüntették meg egy alkotmánybírósági módosítással – írja a The Globe and Mail. „Ha hagynánk, hogy a dolgok úgy folytatódjanak, ahogy eddig, akkor megdőlne a hosszú évek alatt kialakított kényes nyelvi egyensúly, és kikezdenénk a québecieknek azt a vágyát, hogy Észak-Amerikában egy francia társadalmat építsünk” – tartalmazza a jelentés.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X