nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hazudtak a kanadai franciák

Valószínűleg nem megbízhatók a francia anyanyelvűek angol nyelvtudására vonatkozó adatok – figyelmeztet honlapján a kanadai statisztikai hivatal.

nyest.hu | 2010. június 2.
|  

Minden emailező kap névtelen spamot: egy ilyen köremail okozhatta, hogy tömegesen hazudtak angol nyelvtudásukról a francia nyelvű kanadai lakosok a népszámláláson. Eddig évről évre egyre több angolul beszélő frankofón kanadait tartottak számon, 2006-ban azonban – évtizedek óta először – csökkenni látszott ez a szám. Egy vezető nyelvész-statisztikus szerint egy elétvedt spam lehet ennek az oka – ítja a kanadai Gazette.

A kérdéses népszámlás előtt ugyanis egy névtelen email keringett az interneten, amely arra biztatta a francia anyanyelvű kanadaiakat, hogy tagadják le angol nyelvtudásukat a frankofón lakosoknak szánt állami támogatás érdekében. Becslések szerint a tanácsot megfogadva legalább 10 ezer frankofón kanadai hazudott a népszámláláson.

A kanadai statisztikai hivatal emiatt felhívást tett közzé a honlapján, mely figyelmezteti a lakosságot, hogy a francia anyanyelvű lakosság angol nyelvtudására vonatkozó adatok valószínűleg nem valósak. A feltételezhető csalás a kiszámítható nyelvi változások miatt tűnt fel a statisztikusoknak.

És ez csak a legújabb fejlemény az angol és francia nyelv kanadai csatájának sagájában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X