nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi túlkapások Kanadában, ezúttal Vancouverből

Bezártak egy vancouveri boltot a francia nyelvű címkék hiánya miatt, holott ezek nem is lennének kötelezők Vancouverben.

nyest.hu | 2010. július 8.
|  

A vancouveri Deb Reynolds boltja főleg a közelben termelt biogazdaságok termékeit forgalmazta, míg egy ellenőrzés során el nem kobozták a bolt 20 ezer dolláros árukészletét a francia nyelvű címkék hiánya miatt. Gyakran fordul elő hasonló eset Kanadában, ahol egy rendelkezés szerint az ország mindkét hivatalos nyelvén fel kell tüntetni a termékek leírását.

Reynolds esete azért pikáns, mert a rendelet alól vannak jogi kivételek – magyarázza el a National Post egyik írása. Az egyik ilyen kivétel pedig, ha a helyi lakosok kevesebb mint tíz százalékának francia (vagy angol) az anyanyelve. Márpedig minden elérhető statisztika szerint Vancouver lakosainak csak 1,5 százaléka beszélt franciául az utolsó népszámláláskor.

Vancouverről egyébként sokat elárul, hogy a helyiek csak mintegy felének angol az anyanyelve, több mint negyedüknek pedig valamelyik kínai nyelv. Még pandzsábul, németül, tagalogul és koreaiul is többen beszélnek Vancouverben, mint franciául. Úgy tűnik, leszögezhetjük: a kanadai nyelvfelügyelők már megint túlkapásba estek, még saját szabályaik szerint is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X