nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finomítani kell a tévés gyerekzárakat

A tíz legtöbb előfizetővel rendelkező televíziós szolgáltató mindegyike biztosít valamilyen műszaki lehetőséget arra, hogy az előfizetői a kiskorúak fejlődésére káros műsorokat kiszűrhessék, azonban a műsorszám szerinti szűrés alkalmazásának sok esetben még nincsenek meg a feltételei - írta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa csütörtöki közleményében.

MTI | 2013. január 5.
|  

A médiatanács az NMHH hivatala segítségével 2012-ben megvizsgálta, milyen műszaki megoldásokkal és milyen mértékben biztosítják a digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók kiskorúak káros tartalmak elleni védelmét a médiatörvény előírásai szerint. Az eredmény: a tíz legtöbb előfizetővel rendelkező szolgáltató mindegyikénél van lehetőség arra, hogy bizonyos csatornákat csak PIN kód beírása után lehessen nézni – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték, ennél fejlettebb megoldás, amikor a beltéri egységet a digitális műsorújság alapján lehet beállítani úgy, hogy csak az adott korhatár besorolás szerinti műsorokat engedje nézni PIN kód nélkül. A médiatanács célja az, hogy a jövőben egyre több szolgáltatónál legyen elérhető ez a fejlettebb megoldás – olvasható.

A közleményben örvendetesnek nevezték, hogy a legtöbb szolgáltató már ma is tájékoztatja az előfizetőit arról, hogyan védhetik meg gyermekeiket a káros tartalmaktól. Emlékeztettek: az új médiatörvény egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztosítsa a gyermekek és kiskorúak védelmét a különféle médiaszolgáltatásokban, így mindenekelőtt a televízióban, a rádióban és a különféle lekérhető video-szolgáltatásokban. A kiskorúak fejlődését károsan befolyásoló tartalmakat először a tartalomszolgáltatóknak kell korhatár-kategóriákba sorolni (gyermekbarát műsor, 6-os, 12-es, 16-os, 18-as karikával ellátott programok).

A 16 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak csak késő este, megfelelő korhatárkarikával ellátva kerülhetnek adásba. A pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorok nem is szerepelhetnek a programban, csak akkor, ha a médiaszolgáltató a kábeltévé, IPTV- vagy műholdas szolgáltatóval együttműködve biztosítja, hogy a műsort csak a megfelelő kód birtokában lehet megnézni, és ez a kód csak felnőttek részére hozzáférhető – olvasható a közleményben. Hangsúlyozták, „a gyermekek és fiatalkorúak védelméért a legtöbbet az őket nevelő szülők, gondviselők tehetnek”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X