nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Engedjétek hozzám a problémásokat, de nem kábítással

Amiről a kutyák és a macskák mit sem tudnak: nyitótövek és egyéb nyalánkságok.

nyest.hu | 2015. február 23.
|  

A kutyák és a cicák helyesírási érzékenységéről nem áll rendelkezésünkre elegendő adat; a gazdikéról már több fogalmunk lehet. Nórának például a következő hirdetés szúrt szemet.

Engedjétek hozzám a problémásokat, de nem kábítással
Forrás: nyest.hu

Nóra számára a problémásokat szó volt a leginkább érdekes; azt írja levelében, hogy nehéz eldönteni, hogy problémásokat vagy problémásakat. A magyarban a legtöbb melléknév nyitótő, ami azt jelenti, hogy ha a mássalhangzóra végződő szóhoz mássalhangzós toldalék járul, akkor a kötőhangzó nyílt (azaz alsó nyelvállású) változata jelenik meg. Ez igazából csak a mély hangrendűeknél látszik: ilyenkor o helyett a a kötőhangzó. (Az a nyílt magánhangzó, másképpen fogalmazva alsó nyelvállású; innen jön a nyitótő elnevezés.) Nyitótő például a láb: lábak és nem *lábok. Nem nyitótő például a vonat: vonatok és nem *vonatak. A melléknevek sokszor „nyitnak”, de általában elfogadható a nem nyitó verziójuk is: pirosok – pirosak, másnaposok – másnaposak stb. Így aztán nem meglepő, hogy a problémásak mellett van olyan alak is, hogy problémások.

Ezen kívül még két érdekességre hívnánk föl a figyelmet a hirdetéssel kapcsolatban: az egyik az a mondat, amelyben a problémásokat szó szerepel. Ebben talán több információ marad ki, mint amennyi bele van fogalmazva, de így is teljesen koherens és érthető marad a szöveg üzenete. Valószínűleg a következőt akarja velünk közölni: Szeretettel várom a megszépítendő kutyákat-cicákat. Akár a problémásakat is fogadom, de vágás közben nem kábítom el őket.

A másik érdekesség, hogy miért kerül kötőjel a kutyákat-cicákat közé. Erre a problémára azonban csak sorozatunk következő részében fogunk kitérni.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X