nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Bútorboltot venne használtan?

Ha használt bútorboltot venne vagy eladna, tudunk egy tuti tippet.

nyest.hu | 2014. július 10.
|  

Mindennapi helyesírás című sorozatunk nem csak azért rendkívül hasznos, mert megnyugtatjuk olvasóinkat afelől, hogy nem ők az egyetlenek, akik nem tudnak helyesen írni. Van egy olyan, igen szórakoztató funkciója is, amelynek segítségével új, alternatív világot teremthetünk magunknak az elírások mentén... Tehát, aki elvágyódik ebből a világból, aki úgy érzi, hogy élete unalmas, s a keretek szűkösek, nyissa ki a szemét az utcán, és olvasson! 

 

Ezt tette Kata is, amikor lefényképezte nekünk a következő táblát:

Bútorboltot venne használtan?
Forrás: nyest.hu

Milyen lehet az a bolt, ahol használt bútorboltokat lehet eladni és venni? – Ezt az olvasó fantáziájára bízzuk. És most már abban is erősen bízunk, hogy mindenki fejből tudja, melyik szabályok alapján és miért kéne a használt bútorok vételével és eladásával foglalkozó boltot a következőképpen feliratozni: használtbútor-vétel és -eladás.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Grant kapitány 2014. július 10. 12:10

@Fejes László (nyest.hu): Azt, hogy bizonyos súlyosabb helyesírási hibák az emberek jelentős részét idegesítik. Ez pedig nem véletlen.

Egyrészt, mint már máshol írtam, aki feltűnő helyesírási hibát követ el, az megnehezíti az általa írt szöveg befogadását mások számára, vagyis, ha szándékosan tesz ilyet, akkor egyszerűen nincs tekintettel másokra. A helyesírási hiba ugyanis egyrészt zavarja az olvasót az olvasás folyamatában, másrészt adott esetben többértelművé is teheti a szöveget.

Harmadrészt pedig egyfajta jelzésértékkel is bír. Ha ugyanis valaki nem tud helyesen írni, az arról árulkodik, vagy legalábbis azt valószínűsíti, hogy nem nagyon lehet olvasott, vagyis nagy valószínűséggel műveletlen, kulturálatlan (hacsak nem szándékosan rúgja fel a helyesírási szabályokat). Hiszen aki színvonalas, igényes írásműveket olvas, annak egy idő után a szeme - és mondjuk úgy, a keze is - automatikusan, hozzászokik a szavak helyes írásmódjához, és így legalábbis durva helyesírási hibákat nem követ el.

4 Fejes László (nyest.hu) 2014. július 10. 11:57

@Grant kapitány: Mit akarsz ezzel mondani?

3 Grant kapitány 2014. július 10. 11:46
2 Molnár Cecília 2014. július 10. 10:44

@Grant kapitány: Tök jó ötlet! Lehet majd a kommentelők hozzászólásaiból venni a példákat!

1 Grant kapitány 2014. július 10. 09:29

"sorozatunk nem csak azért rendkívül hasznos, mert megnyugtatjuk olvasóinkat afelől, hogy nem ők az egyetlenek, akik nem tudnak helyesen írni."

Ez aztán csakugyan rendkívül hasznos és megnyugtató. Javaslom, hogy a funkcionális analfabéták számának növekedését figyelembe véve indítson a nyest "Mindennapi szövegértelmezés" rovatot is, az olvasni rosszul tudók megnyugtatása érdekében.

Információ
X