nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az etetés felé nyúlni veszélyes!
-wn- | 2016. július 22.
|  

A kétnyelvű feliratok mindig is nagyon fontosak voltak a nyelvtudomány számára, gondoljunk csak a rosette-i kőre vagy Leiterjakab rovatunk gyöngyszemeire. Az alábbi táblát egy vadasparkban kaptuk lencsevégre.

Már a magyar felirat is elgondolkodtató. Miért döcög a mondat? Figyeljük meg, hogy itt egy kihagyásos szerkezetet (ellipszist) látunk.

[A medvékhez] benyúlni,

[a medvékhez] simogatni és 

[a medvékhez] etetni veszélyes és szigorúan tilos! 

Így már egyértelmű, hogy olyan mondatot próbáltak meg lerövidíteni, amiben a kihagyott elemek nem ugyanolyan toldalékot viselnek. Valójában ezt kellett volna írni:

A medvékhez benyúlni, valamint a medvéket simogatni és etetni veszélyes és szigorúan tilos!

Az angol fordítás ennél mókásabb. Próbáljuk meg magyarul visszaadni az angol mondatot!

Danger! Reaching towards feeding and stroking the bears is strictly forbidden and dangerous!

Veszély! Nyúlni az etetés és simogatás felé a medvék szigorúan tilos és veszélyes!

Egy lehetséges fordítás:

It is strictly forbidden to reach through the fence, to feed or to stroke the bears.

Néhány méterre az előző táblától az angol felirat már azt tiltja meg, hogy a kerítés felett kinyújtsuk a kezünket. Mennyi veszélyes dolog van egy vadasparkban!

Miért szabad a kis ökörnek, amit Jupiternek nem? Utoljára a kisiklásokról

A tudományos gondolkodás egyik alapelve, hogy nagyon körültekintőnek kell lennünk, mielőtt ok–okozati összefüggést állapítunk meg két jelenség között. Ezt akkor is szem előtt kellene tartanunk, ha ismeretterjesztésről van szó.

Írástudatlanság és többnejűség Hruscsov alatt

A keleti manysik még Hruscsov idején is szinte 19. századi viszonyok között éltek mindentől elzárt területükön. Aztán el is tűntek.

A nyelvész majd megmondja Jelentésbővülés vagy visszaélés?

Holokauszt-relativizálás vagy csupán jelentés-bővülés, amikor a sajtóban a „kom-munista vészkorszak” kifejezéssel jelölik a kommunista terror éveit?

Levelek a Középnyugatról A kulturális lektor esete a sötét magyarokkal

A kulturális lektor megmondja a frankót, ha marhaságokat írtál a kultúrájáról. De miért éri meg a kiadóknak az extra költség?

Elhunyt Gulya János

84 éves korában elhunyt Gulya János finnugrista. Főként a keleti hanti nyelvjárásokat kutatta, több kiadvány szerkesztésében is részt vett.

Számoljunk az NLP-vel!

...avagy hogyan használjuk ki a nyelvtechnológia nyújtotta lehetőségeket az iparban?

LEITERJAKAB A kukás a gyilkos (nem)

Na, vajon milyen járművel közlekedik egy gyilkos egy jóféle krimiben? Autóval? Motorral? Helikopterrel? Űrsiklóval? Nem. Szemétszállító triciklivel!

Nomádok vagy nyaralók?

Őstörténetünk kutatóit régóta megosztja egy kérdés: nomád állattenyésztők vagy földművelők voltak-e a honfoglaló magyarok? És nomadizáltak-e kicsiny Kárpát-medencénkben is? A választ sokan tudják. Sokan sokfélét. Röviden összefoglaljuk, ki mit mondott.

70 éves a Nádasdy

Nádasdy Ádámot nem kell bemutatni a Nyest olvasóinak. 70. születésnapja alkalmából most mégis ezt tesszük, abban a reményben, hogy hátha mégsem tudnak róla mindent. (A cikk után sem fognak.)

Levelek a Középnyugatról Tumblrszexualitás és meleglobbi?

Egységben az erő? A nemi és szexuális kisebbségek tagjai nem feltétlenül értenek egyet mindenben - akár abban sem, kik tartoznak közéjük és kik azok, akik titokban igazából heterók.

fotelje, fotelja, fotele, *fotela A bizonytalanság határa

A beszélők bizonytalankodnak: ezt vagy azt az alakot használják?Arról lesz szó, hogy a „fotelje”, „fotelja”, „fotele” mellett miért nincs „fotela”.

Nyelvi szocializáció Mit hoz magával a gyermek és mit kezd ezzel az iskola?

Minden ember más és más. Ám nemcsak külső vagy belső tulajdonságaink különböznek, hanem az általunk használt nyelv(változat is). De mit kezd ezzel az iskola? Miért baj az, ha semmit?

LEITERJAKAB Fél ez az ügy? Vagy inkább nök?

A címért én kérek elnézést, de gondoltam, úgy stílszerű, ha egy kritizált címhez kritizálható címet írok. Nyomozás egy ügynök után, csattanóval.

Spektrumon innen és túl Dührohamok és agresszió

Gyakori félelem és kifogás az autistákkal kapcsolatban, hogy bármikor „bekattanhatnak”, és viselkedésükkel veszélyt jelenthetnek környezetükre.

Pálinka és sajtocska – pásztoridill két nyelven

Dudával, síppal, kürttel, furulyával, dorombbal s némi itókával felszerelkezett víg kedélyű pásztorok látogatást tesznek a kisdednél.

Levelek a Középnyugatról A szivárvány minden színében – szolidaritás és betűtészta

Kvír, interszex, aszexuális? A nemi és szexuális kisebbségeket jelölő LBMT betűszó egyre bővül, de mi köze a színes vászonzsákhoz és a gyarmatosítókhoz?

LEITERJAKAB Látom magam odakint

Színházi félrefordítás eddig tényleg nem nagyon volt, most viszont rögtön három is egyszerre – igaz, mindhárom tükörfordítás. Tényleg kíváncsi lennék a magyarázatra.

A nyelvész majd megmondja Bővülünk, bővülünk

Fa. Fű. Fán. Füvön? No és miért nem fűn? Vagy füön? Honnan jön egyáltalán ide az a váratlan vé?

LEITERJAKAB Topless fél segg

Néha a magyar fordítók hajlamosak mindenféle pajkosságokat találni ott, ahol nincs is. Igazából megértem, sokkal izgalmasabb a szöveg, ha különböző amúgy indokolatlan testrészek jelennek meg lelki szemeink előtt.

Spektrumon innen és túl A jéghegy csúcsai

Cikksorozatunk hatodik részében azzal foglalkozunk, melyek az autisták körében leggyakrabban tapasztalható viselkedési problémák kiváltó okai, és mi a helyes reakció, ha ezekkel találkozunk.

Levelek a Középnyugatról Csőre töltött hatalmi szimbólumok

Sok amerikai fordult meg Magyarországon – ki turistaként, ki katonaként. Milyen tényezők alakítják az amerikaiak Magyarország-képét, és mi köze van mindehhez a rakétavetővel pózoló katonanőknek?

Amit a nyelvi szocializációról tudni érdemes A szülő szerepe a nyelvi szocializációban

Mitől függ a kisgyermeknek kommunikációja a későbbiekben? Mi segíti a gyermek nyelvi fejlődését? Mi a nyelvi szocializáció egyáltalán?

Finnugor régészeti kultúrák „A sápadt árja lenéz, gyötör, kihasznál, megvet, éltedre tör!”

A bronzkori Nyugat-Szibéria ura a Szintastai régészeti kultúra népessége volt. Északi határaikon élő ugor őseink csak lesték magas tudományukat.

Betegség és rontás boszorkányperekben „Te ettél
meg engem,
gyógyíts meg!”

Milyen kártételeket tulajdonított a falu boszorkányának a falu közössége? És hogyan fejezték ezt ki?

LEITERJAKAB A doboz, ami kell is meg nem is

Egy doboz, ami a magyar fordító szerint baromira nem is kéne az amerikai kémeknek. Pedig amúgy de. Bónusz véleményes, némi kihívással fűszerezve a szinkronszínész számára.

Nyelvjárások határon innen és túl A' autentikus palóc

Ahogy minden természetes nyelv, úgy a magyar nyelv is többféle változatban él. Az egyik ilyen változat a palóc nyelvjárás, ami többféle változatra tagolódik.

Elhunyt Jevdokija Rombangyejeva

2017. január harmadikán távozott az élők sorából az egyetlen, anyanyelvét kutató manysi nyelvész.

LEITERJAKAB Ki írta a Wendy's-t?

A pénisz helyett a vibrátor nyilván alkalmazható egy csomó szituációban, de a fordítás pont nem tartozik ide. Illetve akár fordítás közben is alkalmazható, csak akkor úgy járhatsz, mint a Jóbarátok fordítója.

Levelek a Középnyugatról Tegyük Amerikát újra naggyá?

Trump kampányának hívószavai gyakran kimondatlanul is a fehér többséget célozták. Ami az egyik embernek dicső múlt, a másiknak kegyetlen elnyomás...

Még több cikk a nyestről...
Információ
X