nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Segíts a hangoddal a nyestnek, a Tilosnak és a Civilnek!

Önkénteseket keresünk, akik segítenek nekünk abban, hogy egy mesterséges intelligenciát megtanítsunk arra, hogyan is beszélünk mi magyarul.

nyest.hu | 2022. december 12.
|  

Felmondanád a hangodat egy izgalmas kutatási projekt kedvéért? Egyrészt ez egy nagyon izgalmas feladat, másrészt a nyestnek is segítesz – a tudományról nem is beszélve! 

A képre kattintva a Common Voice oldalára jutsz, itt rögzítheted a mondatokat, és ellenőrizheted más mondatait
A képre kattintva a Common Voice oldalára jutsz, itt rögzítheted a mondatokat, és ellenőrizheted más mondatait

Miben kérjük a segítséged?

A nyest – a Tilos és a Civil rádiókkal közösen – finanszírozást nyert egy szuper kutatási projekthez, ami nagymértékben hozzá tud járulni a megújulásunkhoz.   Mondj fel néhány magyar mondatot a Mozilla Common Voice közösségi hangadatbázis oldalán, valamint ellenőrizd mások hangmintáit!

Miért kérjük ezt? 

Egy programozókból, nyelvészekből, adatelemzőkből, designerekből álló csapat összeállt, hogy létrehozzon egy alkalmazást, ami lehetővé teszi, hogy a közösségi rádiók hangarchívumai kereshetővé váljanak – számodra is! Sőt, az adatbázist kutatók, diákok, fejlesztők használhatják, bárki, aki hangfelismerési technológiával dolgozik.

A kezdeményezés célja, hogy segítsünk a Tilos és Civil Rádió közösségének, hallgatóinak abban, hogy korábbi rádióadásokban könnyedén böngésszenek, témák és kulcsszavak alapján.

Az internetes keresőkben megszoktuk, hogy bármi kikereshető néhány szó begépelésével, de a hanganyagoknál ez már keményebb dió: egyelőre csak címek alapján tudunk korábbi adásokban keresni, ha érdeklődünk egy téma iránt. A célunk az, hogy ezen változtassunk, és hozzáférhetőbbé tegyük a rádiók értékes adásait, hanggyűjteményét mindenki számára.

Ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson, egy mesterséges intelligenciát tanítunk meg arra, hogy a magyar beszédet, hangzó szövegeket lejegyezze. Vagyis, meg kell tanítanunk egy gépet arra, hogy hogyan beszélnek az emberek magyarul! Ehhez a te segítségedre is szükségünk van! 

A beszéd sokféle, a beszéd nagyon emberi. Sokszínűek vagyunk abban, hogyan ejtjük ki a szavakat, hogyan hangsúlyozunk, hogyan mondjuk ki a gondolatainkat magyarul. Add a hangod, hogy a magyar adatbázis minél gazdagabb, teljesebb, sokszínűbb lehessen. 

Jelenleg 29 óránál jár az adatbázis, célunk, hogy ez a szám legalább 150-200-ra növekedjen.

Mit kell tenned?

 1. Menj fel a Mozilla Common Voice oldalára a számítógépeden, vagy a mobilodon. Nem szükséges regisztrálnod, de ha mégis megteszed, úgy követheted az előrehaladásod – és felkerülhetsz a toplistákra! 

 2. Kattints a Beszéljen fülre, és mondj fel magyar mondatokat a szövegkártyákról.

 3. Kattints a Figyeljen menüpontra, és csekkold le mások felolvasásait, hangmintáit. Figyelem: itt időnként előfordul, hogy a rendszer azt írja ki, hogy elfogytak az ellenőrzésre rendelkezésre álló mondatok. Ilyenkor az oldal frissítésével gyakran újabb mondatokhoz juthatunk, amivel feljebb araszolhatunk a toplistán!

 4. Ha bizonytalan vagy egy mondat felolvasásában, vagy egy hangminta ellenőrzésében, kattints a Kihagyás gombra.

Adj hangot a rádióknak Te is, kattints ide!


Információ
X